Entä jos pimeys olisikin voimavara? – Art of Darkness -hanke tutkii pimeyden roolia osana kulttuuriperintökohteita

Tule kuulemaan ajankohtaisista kaupunkivalaistuksen tutkimuksista Euroopassa Art of Darkness -hankkeen avajaistapahtuman Studia Generalia -osuuteen keskiviikkona 15.1.2025 klo13:30 – 15:30 Agora-tilaan (AT 128) Oulun yliopiston Linnanmaan kampukselle! Tilaisuuden ohjelma, ks. linkki alempana.
Touch of light in the lap of darkness_Photo Henrika Pihlajaniemi_

Tilaisuuden ohjelma (avautuu uudella sivulla)

Vuoden 2025 alussa käynnistyy Horisontti Eurooppa -rahoitteinen tutkimushanke Art of Darkness as Cultural Heritage of Urban Landscape, jonka tavoitteena on löytää pimeys uudelleen kaupunkimaisemien ja kulttuuriperintökohteiden arvokkaana kulttuurisena, esteettisenä ja ekologisena voimavarana.

Oulun yliopiston koordinoima hanke tuo yhteen tutkijoita, kaupunkeja ja luovien alojen ammattilaisia. Monialaiseen verkostoon kuuluvat Oulun yliopiston lisäksi Oulun kaupunki, Eindhovenin teknillinen yliopisto (Alankomaat), Bolognan yliopisto (Italia), Aalborgin yliopisto (Tanska), Tallinnan teknillinen yliopisto (Viro), Montpellierin metropolialue (Ranska), Tallinnan kaupunki (Viro), kansainvälinen kaupunkivalaistusjärjestö LUCI (Ranska) ja Suomen valotaiteen seura FLASH. Art of Darkness -hankkeen kokonaisrahoitus on 3,87 miljoonaa euroa.

Kolmivuotisessa Art of Darkness -hankkeessa toteutetaan viisi taiteellista pilottikokeilua kulttuuriperintökohteissa Tanskassa, Virossa, Suomessa, Ranskassa ja Italiassa. Osallistavasti suunnitelluissa kokeiluissa tutkitaan ja kehitetään sosiaalisesti ja ekologisesti kestäviä pimeän ajan kokemuksia, joissa yhdistyvät arkkitehtoninen valaistus, valotaide ja pimeyden kulttuuriset ja esteettiset ominaisuudet.

Tutkimusmenetelmät ovat osallistavia ja poikkitieteellisiä. Mukana on arkkitehtuurin, valaistussuunnittelun, valotaiteen, ympäristöpsykologian, kulttuuriantropologian ja insinööritieteiden näkökulmia ja menetelmiä. Prosesseihin osallistuu tutkijoiden lisäksi kaupunkilaisia, kaupunkiorganisaatioiden asiantuntijoita sekä kulttuuri- ja luovien alojen ammattilaisia. Eri tieteenalojen ja erilaisten sidosryhmien yhteistyöllä Art of Darkness-hanke pyrkii innoittamaan uutta kulttuurisen ja ekologisen tietoisuuden aaltoa ja korostamaan pimeyden merkitystä merkityksellisten ja kestävien kaupunkimaisemien luomisessa.

Tavoitteena on uudistaa kaupunkivalaistuksen strategioita ja suunnittelukäytäntöjä tuomalla pimeys osaksi kulttuuriperintökohteita kunnioittavaa ja kestävästi kehittävää ympäristösuunnittelua. Hankkeen keskeinen tuotos on Art of Darkness -pilotointimalli pimeän ajan kokemusten suunnitteluun, joka on hyödynnettävissä niin Euroopassa kuin sen ulkopuolellakin.

Tule kuulemaan ajankohtaisista kaupunkivalaistuksen tutkimuksista Euroopassa Art of Darkness -hankkeen avajaistapahtuman Studia generalia -osuuteen keskiviikkona 15.1.2025 klo13:30 – 15:30 Agora-tilaan (AT 128) Oulun yliopiston Linnanmaan kampukselle! Tilaisuuden ohjelma linkin kautta.

Lisätietoja

Art of Darkness as Cultural Heritage of Urban Landscape -hankkeen sivulta

Hankkeen koordinaattori apulaisprofessori Henrika Pihlajaniemi
henrika.pihlajaniemi@oulu.fi

Viimeksi päivitetty: 13.1.2025