Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen

Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Nainen seisoo laiturilla ja katselee metsäisten rantojen reunustamaa järveä.

Ferritiinitasoihin vaikuttavia tekijöitä olivat kuukautisten epäsäännöllisyys ja vuodon määrä sekä oireyhtymään läheisesti liittyvät kohonneet insuliinitasot. Korkea ferritiini on aiemmin yhdistetty huonompaan aineenvaihdunnalliseen terveyteen, mutta tämä yhteys ei PCOS-ryhmässä ollut yhtä vahva kuin verrokeilla.

Tutkimuksessa selvitettiin myös ferritiinin ja lapsettomuuden yhteyttä PCOS- ja verrokkiryhmässä, mutta tällaista yhteyttä ei havaittu. Tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, ettei raudanpuute ole lapsettomuutta aiheuttava tekijä, vaikkakin riittävät rautavarannot ovat olennaisia raskaana olevan naisen ja syntyvän lapsen terveydelle.

Tutkimuksessa hyödynnettiin vuosina 2020–2022 suoritetun naisten terveystutkimuksen (WENDY) yhteydessä kerättyä dataa 34–36-vuotiaiden suomalaisten naisten terveydestä.

PCOS on naisten yleisin hormonaalinen häiriö, josta kärsii joka kuudes nainen. Monirakkulaisten munasarjojen, häiriintyneen kuukautiskierron ja korkeiden mieshormonitasojen lisäksi oireyhtymään liittyy usein aineenvaihdunnan häiriöitä sekä lisääntynyt diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riski.

Ferritiini on proteiini, johon kehon rauta pääasiallisesti varastoituu. Veren ferritiinitasot toimivat mittarina kehon yleisestä rautatilanteesta. Niiden tulkinnassa tulee huomioida myös tulehdusarvot, koska ferritiinitasot nousevat voimakkaasti tulehduksen seurauksena.

Tutkimusartikkeli: Virtanen, N., Arffman, R. K., Saarela, U., Pesonen, E., Hurskainen, E., Luiro, K., Rajecki, M., Savukoski, S. M., Kangasniemi, M. H., Kinnunen, J., Koivunen, P., & Piltonen, T. (2025). Serum ferritin levels in women with polycystic ovary syndrome https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2025.01.004

Viimeksi päivitetty: 24.4.2025