Hyviä uutisia investointirintamalta – jo on aikakin

Teollisuuden investoinnit ovat kasvamassa vauhdikkaasti jo toista vuotta peräkkäin. Tämä on hieno uutinen. Valitettavasti investointien lähtötaso on erittäin matala. Sitä se on ollut jo 15 vuotta. Noina vuosina tuotantokoneisto on kulunut enemmän kuin siihen on investoitu. Investoinnit koskevat sekä investointeja koneisiin ja laitteisiin, että T&K investointeja.
EMBA Blog - Hyviä uutisia investointirintamalta – jo on aikakin

Miksi investointien määrä on tärkeä? Taloustieteen lyhyen oppimäärän mukaan talouskasvu on seurausta työvoiman määrästä ja tuottavuuden kehityksestä. Näistä tekijöistä tuottavuuteen vaikutetaan investoinneilla. Työvoiman kehityksen tilanteen tiedämme, joten käytännössä talouskasvun tueksi tarvitaan mittavia investointeja, joilla saadaan tuottavuutta ylöspäin.

Talouskasvua ei ole juurikaan ollut reiluun kymmeneen vuoteen. Samaan aikaan valtion velan määrä on kaksinkertaistunut. Olisi mukava todeta, että emme tarvitse talouskasvua, mutta valitettavasti koko yhteiskuntajärjestelmämme on luotu talouskasvun varaan. Tämän vuoksi olisi ensiarvoisen tärkeää, että maassamme olisi investoinneille otollinen ympäristö. Itse asiassa tähän meillä on varsin hyvät eväät olemassa.

Investointien houkutteleminen vaatii vakaata ja ennustettavaa toimintaympäristöä. Koulutus, verotus, infrastruktuuri, energia-asiat ja johdonmukainen talouspolitiikka ovat esimerkkejä asioista, joihin meillä pitäisi olla uskottavat ja selkeät suunnitelmat vuosiksi eteenpäin.

Näihin kaikkiin meillä on mahdollisuus vaikuttaa itse ja vieläpä lähtötilannekin on hyvä. Maantieteellemme emme voi mitään, mutta voimme toimia näissä oloissa niin fiksusti kuin osaamme. On hyvä muistaa, että joissakin maissa todella hölmöillään esimerkiksi vihreän siirtymän nimissä lyhytnäköisen politiikan vuoksi.

Meillä on oikeasti kaikki mahdollisuudet menestyä myös ympäristöasioissa ja samalla luoda uutta liiketoimintaa investoimalla uusiutuvista materiaaleista tehtyihin tuotteisiin ja energiaan. On hyvä muistaa, että tutkimuksemme taso esimerkiksi ilmastoasioissa ja metsien tutkimuksessa on maailman huippuluokkaa. Olisi syytä valjastaa tämä tutkimustieto päätöksenteon tueksi, eikä ratkaista asioita twitterin ”minusta tuntuu” äänestyksillä.

Petri Sahlström, professori, rahoitus ja laskentatoimi
Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu

Professori Sahlström kouluttaa Oulun yliopiston Executive MBA ohjelmassa Talouden johtaminen -kurssilla.

Viimeksi päivitetty: 11.11.2024