Ilmastomuutoksen vaikutus rakennusperintöön

Arkkitehtuurin yksikkö on mukana kehityshankkeessa, joka keskittyy ilmastonmuutosten vaikutusten tutkimiseen rakennetussa kulttuuriperinnössä. Hankkeessa kehitettävä menetelmä tulee julkisesti saataville ja hyödynnettäväksi. Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osarahoittama kolmivuotinen kehityshanke on osa Uudistuva ja osaava suomi 2021–2017-ohjelmaa.

Ilmastomuutoksen vaikutusten seurantamenetelmän kehittäminen kulttuuriperintökohteisiin -hankkeen päätoteuttaja on Suomenlinnan hoitokunta. Osatoteuttajina mukana ovat Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikkö, Museovirasto ja Alvar Aalto -säätiö. Yhteistyön ansiosta hankkeessa yhdistyvät eri alojen asiantuntemus ja näkemykset, mikä mahdollistaa kattavan lähestymistavan.

Hankkeessa kehitettävä menetelmä mahdollistaa ilmastonmuutoksen vaikutusten seurannan monipuolisesti erilaisissa kulttuuriperintökohteissa. Tutkimus ottaa huomioon niin perinteiset kuin modernit rakennusmenetelmät ja -materiaalit, ja sen tulokset ovat arvokkaita rakennetun kulttuuriperinnön suojelussa ja korjaamisessa. Lisäksi hankkeen tavoitteena on koota asiantuntijaverkosto, joka keskittyy ilmastoriskien tunnistamiseen ja siihen liittyvän tiedon jakamiseen. Tämä verkosto toimii resurssina kulttuuriperintöalan toimijoille ja auttaa heitä sopeutumaan ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin.

Lisätiedot:
Anu Soikkeli

Professori
anu.soikkeli(at)oulu.fi, 040-8655314

Viimeksi päivitetty: 4.10.2024