Kaupunkialueiden ylivalaisu haittaa ihmisen ja luonnon hyvinvointia – Oulun yliopistossa kehitetään yhteistyön malleja pimeän ja hämärän arvot tunnistavaan valaistussuunnitteluun
”Tarkastelemme valaistusolosuhteita valon, hämärän ja pimeän jatkumona, jossa jokaisella on oma funktionsa turvallisessa, elämyksellisessä ja hyvinvointia tukevassa ympäristössä”, kertoo Kestävän pimeän kumppanuudet -hankkeen vastuullinen johtaja, apulaisprofessori Henrika Pihlajaniemi Oulun yliopistosta.” Samalla pimeä ja hämärä, jotka ovat tähän asti jääneet yleensä suunnittelun ulkopuolelle voidaan tuoda tietoisesti ja hallitusti osaksi kaupunkivalaistuksen kokonaisuutta.”
Pimeän ja hämärän arvot tunnistavan suunnittelun tavoitteena ei ole vähentää keinovaloa kaikkialta vaan löytää valon ja pimeyden välille ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä tasapaino. Laadukkaassa kaupunkivalaistuksessa myös matalampia valaistusvoimakkuustasoja voidaan käyttää turvallisesti, kun huomioidaan valaistuksen häikäisemättömyys, oikea mittakaava ja suuntaus, valon sävyjen ja voimakuuksien yhteensovittaminen sekä säädettävyys.
Kumppanuudet tueksi pimeän ajan ympäristöjen suunnitteluun
Keväällä käynnistyneen hankkeen tavoitteena on tutkia ja kehittää keinoja luoda erilaisiin kaupunkiympäristöihin hyviä ja turvallisia pimeyden ja hämärän kokemuksia sekä lisätä kaupunki- ja kuntaorganisaatioiden tietoisuutta ja osaamista hämärän ja pimeän arvot tunnistavan kaupunkivalaistuksen suunnittelusta, tilaamisesta ja toteutuksesta.
Osaamisen vahvistamisessa keskeisellä sijalla on yhteistoiminnallisten prosessien kehittäminen valaistuksen suunnitteluun. ”Kaupunkivalaistuksen suunnittelu vaatii monialaista asiantuntemusta, jota harvoin on yksittäisessä organisaatiossa kattavasti edustettuna”, Pihlajaniemi kuvaa. ”Kumppanuuksien kautta pienetkin kuntaorganisaatiot voivat hyödyntää erilaisten suunnittelu- ja toteutusorganisaatioiden vahvuuksia sekä tehdä osallistavaa yhteistyötä paikallisten asukkaiden, yhteisöjen, yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa.”
Asukkaiden kokemuksia pimeän ajan ympäristöistä kerätään havaintokävelyillä ja karttakyselyllä
Pohjois-Pohjanmaalle keskittyvän tutkimuksen alkuvaiheessa kartoitetaan julkisen valaistuksen suunnittelun ja toteutuksen prosesseja ja yhteistyöverkostoja Oulussa, Iissä, Kuusamossa ja Nivalassa. Lisäksi analysoidaan tutkimuspaikkakuntien valaistuja ja valaisemattomia alueita asukkaille ja ammattilaisille järjestettävien havaintokävelyiden ja karttakyselyiden avulla sekä mittaamalla ympäristöjen valoisuustasoja luminanssikuvauksilla.
Hankkeen myöhemmissä vaiheissa yhteistyökunnissa kehitetään ja pilotoidaan erilaisiin kaupunkiympäristöihin soveltuvia suunnittelun ja toteutuksen ratkaisumalleja, jotka pienentävät energiankulutusta ja lisäävät pimeän kauden hyvinvointia. Kehitystyössä eri näkökulmat - arkkitehtuuri, valaistussuunnittelu, taide, humanistiset tieteet ja tuotantotalous - täydentävät toisiaan.
Osallistu tutkimukseen kaupunkivalaistuksesta!
Yleisölle avoimet havaintokävelyt pimeässä kaupungissa alkavat Kuusamosta 30.9. ja jatkuvat 7.10. Iissä, 8.10. Oulussa ja 14.10. Nivalassa. Havaintokävelyillä keskustellaan paikkojen erilaisista tunnelmista ja havainnoidaan pimeän ajan kaupunkiympäristöä eri aistein. Tarjolla myös tietoa kaupunkivalaistuksen nykytilasta sekä lämmintä juotavaa.
Lisäksi lokakuussa avautuu Kerro kaupunkipimeässä -karttakysely, jossa osallistujat voivat merkitä karttaan tutkimuspaikkakuntien hyviä ja huonoja pimeän ajan paikkoja sekä kertoa mikä niistä tekee sellaisia. Kyselyn avulla kootaan uutta tietoa asukkaiden kokemuksista pimeissä ja hämärissä ympäristöissä sekä asenteista pimeyttä kohtaan.
Lisätietoa syksyn tapahtumista löydät hankkeen verkkosivulla.
Kestävän pimeän kumppanuudet on Oulun yliopiston arkkitehtuurin- ja tuotantotalouden yksiköiden hanke, jota rahoittaa Euroopan Aluekehitysrahasto (EAKR). Hanke toteutetaan vuosina 2024–2026. Yhteistyökumppaneina toimivat Pohjois-Pohjanmaan liitto, Oulun yliopisto, Oulun, Nivalan ja Kuusamon kaupunki, Iin kunta sekä Greenled Oy ja Ledil Oy. Hanke jatkaa vuonna 2023 Oulussa toteutetun Turvallinen ja kestävä pimeä -projektin työtä.
Kaupunkivalaistusta kehitetään Oulusta käsin myös Euroopan tasolla vuoden 2025 alusta lähtien, kun tutkimusryhmä pääsee edistämään ja koordinoimaan pimeän arvot tunnistavaa suunnittelua Horizon Europe -hankkeessa Art of Darkness as Cultural Heritage of Urban Landscape. Mukana on kulttuuriperintökohteita Euroopan kaupungeista.