Koulujen hyvinvointi-interventiot huomioivat harvoin oppilaiden sosiaalisen taustan

Tutkimukset osoittavat, että lasten ja nuorten hyvinvointi vaihtelee sosiaalisen taustan mukaan. Koulu tarjoaa mahdollisuuksia kaventaa näitä eroja, mutta hyvinvointi-interventioiden vaikutuksia eri taustoista tuleviin oppilaisiin tunnetaan vielä heikosti. Tuore systemaattinen tutkimuskatsaus osoittaa, että vain harvat kouluja koskevat interventiotutkimukset huomioivat oppilaiden sosiaalisen taustan vaikutukset tukitoimien arvioinnissa.

Oulun yliopiston johtamassa tutkimuksessa käytiin läpi yli 10 000 kansainvälistä julkaisua, joista 44 valikoitui tarkempaan analyysiin. Suurin osa interventiotutkimuksista oli toteutettu Euroopassa ja mukana oli myös neljä suomalaista tutkimusta. Interventiot sisälsivät muun muassa fyysistä aktiivisuutta ja tietoisuustaitojen harjoittelua.

Tulokset osoittavat, että vaikka monet koulupohjaiset hyvinvointi-interventiotutkimukset keräävät monipuolisesti tietoa oppilaiden sosiaalisesta taustasta, vain harvat analysoivat ja raportoivat tuloksia eri taustatekijöiden mukaan. Yleisimmin tarkasteltiin sukupuolieroja, kun taas esimerkiksi perheen sosioekonominen asema tai oppilaan etninen tausta huomioitiin harvemmin.

"Hyvinvointierojen tarkastelun puutteeseen saattaa osaltaan vaikuttaa tutkimusinterventioiden rajalliset otoskoot. Taustatekijöiden raportointi mahdollistaisi kuitenkin myöhemmän tutkimustulosten yhdistämisen ja luotettavammat johtopäätökset. Tämä edistäisi vaikuttavimpien ja yhdenvertaisuutta tukevien interventioiden tunnistamista ja laajempaa käyttöönottoa”, toteaa tutkimuksen pääkirjoittaja, tutkijatohtori Eetu Haataja Oulun yliopiston väestöterveyden tutkimusyksiköstä.

Tutkimus viittaa alustavasti siihen, että sekä koko kouluyhteisölle suunnatut laajat ohjelmat että pienemmät pedagogiset muutokset voivat tietyissä tapauksissa parantaa hyvinvoinnin tasa-arvoa kouluissa. Lisätutkimusta tarvitaan kuitenkin siitä, miten erilaiset interventiot vaikuttavat.

Tutkimuskatsaus julkaistiin European Journal of Public Health -lehdessä. Se on osa SchoolWell -hanketta, jossa luodaan tutkimukseen perustuvia ratkaisuja oppimisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin samanaikaiseen edistämiseen peruskoulussa.

Tutkimusjulkaisu: Eetu Haataja, Heidi Leppä, Mikko Huhtiniemi, Rozenn Nedelec, Tiina Soini, Timo Jaakkola, Mika Niemelä, Tuija Tammelin, Marko Kantomaa, Social inequalities in the effects of school-based well-being interventions: a systematic review, European Journal of Public Health, 2025.

Tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) ja EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelma.

Viimeksi päivitetty: 17.3.2025