Kuinka teollisuus löytää taitavat työntekijät etänä syrjäisiltä alueilta?
Projektissa kehitetään digitaalista kuvantamista, tietokonenäköä ja lisättyä todellisuutta. Tutkijat pyrkivät luomaan tunteen fyysisestä läsnäolosta ja vuorovaikutuksesta virtuaalisesti etäohjauksen kautta. Tähän pyritään muun muassa käyttämällä 360 asteen kameroita.
Teknologiasta on erityistä hyötyä kaivos- ja valmistusteollisuudelle sekä metsätaloudelle. Näin prosesseja voidaan tehostaa paremmin, lisätä turvallisuutta sekä ympäristön kestävyyttä, samalla kun vähennetään merkittävästi tarvetta matkustamiseen.
"Tämän yhteistyön avulla voimme työntää teknologian rajoja ja viedä viime kädessä eteenpäin taloudelle ja ympäristöllemme tärkeitä toimialoja", sanoo Oulun yliopiston tutkimusryhmää johtava professori Janne Heikkilä.
Seuraava askel on perustaa Pohjois-Ruotsin, Suomen ja Norjan alan yritysten kanssa referenssiverkosto, joka antaa arvokasta tietoa tarpeista ja testiympäristöistä.
Projektilla tavoitellaan muun muassa parempia etätoimintoja ja sen avulla laajennetaan akateemisen maailman ja teollisuuden välistä tietopohjaa. Akateemista ja ammatillista osaamista halutaan rakentaa kumppanuuksien kautta ruotsalaisten ja suomalaisten yliopistojen kanssa.
Syyskuun lopussa suomalainen ja ruotsalainen tutkimusryhmä tapasi Sundsvallissa, kun hanke käynnistyi. Keski-Ruotsin yliopiston laboratorioympäristössä tutkimusta johtaa professori Mårten Sjöström ja Suomessa professori Janne Heikkilä.
IMMERSE-hankkeen 2024-2027 rahoittajana toimii Interreg Aurora.