Merkittävä panostus saksan, ranskan ja venäjän kielten koulutukseen
Hanke on uusi avaus ns. pienten kielten yliopistollisessa opetuksessa. Siinä kehitetyt ratkaisut varmistavat, että yhteiskunnassamme riittää korkeasti koulutettuja vieraiden kielten ja kulttuurien asiantuntijoita myös tulevaisuudessa.
Hakemuksen valmistelussa mukana ollut saksan kielen ja kulttuurin lehtori Satu Selkälä on tyytyväinen. ”On hienoa, että olemme saaneet näin laajasti yhteistyötä aikaan. Yhteistyöllä voimme kehittää kielikoulutusta yliopistoissa haluamaamme suuntaan. Kielivarannon köyhtymisestä on puhuttu jo niin monta vuotta, että nyt on aika toimia ja muuttaa rakenteita.”
Opetusyhteistyön toteuttamisessa ovat Oulun yliopistosta olleet mukana professori Sandra Reimann ja yliopistonlehtori Sabine Grasz.
Ratkaisuja monipuolisen kielivarannon turvaamiseksi
Muiden vieraiden kielten kuin englannin opetus on vähentynyt radikaalisti suomalaisissa kouluissa. Lisäksi on ongelmallista, että opetus toteutuu sosiaalisesti ja alueellisesti epätasa-arvoisesti. Kielten opetus ei ole kaikkien saavutettavissa. Tärkeää potentiaalia, lahjakkaita yksilöitä, jää ilman opetusta.
Kielivarannon köyhtyminen koskettaa koko yhteiskuntaa. Kielitaito on osaamista, joka osaltaan turvaa koko yhteiskunnan luotettavan toiminnan myös kriisiaikoina.
Hanke kehittää yliopistojen välistä opetussuunnitelma- ja opiskelijavalintayhteistyötä saksan, ranskan ja venäjän kielissä. Opetusyhteistyö ja uudet yhteiset hyvät opetuskäytänteet vapauttavat resursseja tutkimukseen.
Lisäksi hankkeessa pilotoidaan malli, joka mahdollistaa saksan tai ranskan kielen yliopisto-opintojen aloittamisen ilman näiden kielten aikaisemmin hankittua taitoa. Malli on kansallisesti merkittävä avaus, jonka myötä näiden kielten yliopistollisesta kielikoulutuksesta tulee entistä saavutettavampaa. Lähtötasotaitoja edellyttävä väylä opintoihin säilyy rinnalla.
Hanketta koordinoi Jyväskylän yliopisto. Oulun lisäksi mukana ovat Helsingin, Itä-Suomen, Tampereen ja Turun yliopistot sekä Åbo Akademi. Rahoituskausi on 1.1.2025–31.7.2028.