Mistä haarukka tulee? Kriittisten raaka-aineiden käyttöä ja saatavuutta pohditaan Tutkijoiden yön työpajoissa

Tavallisessa arjessa eri tavoin tarvittavien kriittisten raaka-aineiden saatavuus herättää huolta. Mistä tulee haarukka tai induktioliesi? Nousevatko kännyköiden akkujen hinnat pilviin, kun kilpailu raaka-aineista kasvaa? Aiheesta pidetään työpajoja Oulun yliopiston Tutkijoiden yössä 27.9.2024.
mansikka haarukassa

Kriittisillä raaka-aineilla tarkoitetaan monia harvinaisia metalleja, joita tarvitaan muun muassa uusiutuvan energian tuottamisessa, sekä avaruus- ja terveysteknologiassa. Liikkuvuuden sähköistäminen, siirtyminen hiilipohjaisesta energiantuotannosta uusiutuviin energialähteisiin sekä uusien teknologioiden ja tekniikoiden kehittäminen puhtaan energian varastointiin ja jakeluun ovat EU:n vihreän ja digitaalisen siirtymän tavoitteita. Euroopan hiilidioksidipäästöjä on vähennettävä, mutta puhtaiden teknologioiden valmistus vaatii valtavia määriä metalleja ja mineraaleja.

Oulun yliopiston vetämässä, 20 kansainvälisen kumppanin AGEMERA-hankkeessa (Kriittisten raaka-aineiden potentiaali Euroopassa: Uudet edistykselliset malminetsintämenetelmät ja mineraalijärjestelmien mallinnus) tuotetaan uutta tietoa ja innovatiivisia teknologiota ympäristöön kajoamattomia malminetsintämenetelmiä. Seitsemän ja puolen miljoonan euron EU-rahoituksen saanut hanke on nyt edennyt yli puolen välin. Yhtenä tavoitteena hankkeessa on ollut tuottaa kouluille ja yliopistoille suunnattu opetuspaketti sekä verkkopeli.

Oulun yliopiston Tutkijoiden yössä pe 27.9.2024 pidettävä työpaja "Mistä haarukka tulee?" on suunnattu sekä nuorille että aikuisille. Työpaja esittelee arjen kannalta tärkeitä tuotteita ja tarjoaa taustatietoa niiden valmistukseen käytetyistä raaka-aineista. Osallistujat pääsevät tutustumaan näihin raaka-aineisiin ja keskustelemaan siitä, miten mineraaleja hyödynnetään jokapäiväisessä elämässämme.
Linnanmaan kampuksen Tellus Horizon -tilassa pidettävien työpajojen kesto on 30 minuuttia ja sinne mahtuu 12 henkilöä kerralla.

Kysy lisää:
Jari Joutsenvaara, projektipäällikkö
AGEMERA-hanke
jari.joutsenvaara@oulu.fi
040 556 9396

Kuva: Lisa Fotios, Pexels

Viimeksi päivitetty: 29.8.2024