Naisten yleisin hormonihäiriö PCOS yhteydessä häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen

Tunnesyöminen ja hallitsematon syöminen ovat yleisempiä keski-ikäisillä naisilla, joilla on diagnosoitu munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS. Erityisesti psyykkinen kuormitus lisäsi pitkällä aikavälillä häiriintyneen syömiskäyttäytymisen riskiä. Tulos käy ilmi Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan tuoreesta tutkimuksesta.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että nuorilla lisääntymisikäisillä naisilla, joilla on PCOS, on muita enemmän kehotyytymättömyyttä ja jopa kolminkertainen ahmintaoireisen syömishäiriön riski. Nyt julkaistu tutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa, että häiriintynyt syömiskäyttäytyminen on yleistä myös keski-ikäisillä naisilla, joilla on PCOS.

Erityisesti masennus ja ahdistus, aikaisemmat laihdutusyritykset ja ylipainoiseksi itsensä kokeminen lisäsivät riskiä häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen.

”PCOS:n hoidossa painonhallinta on usein keskiössä, mutta ilman asianmukaista tukea laihdutuskeinot voivat olla radikaaleja ja pahimmillaan johtaa syömishäiriöön. Painoon liittyvä stigma voi myös pahentaa tilannetta entisestään”, väitöskirjatutkija Emilia Pesonen kertoo.

Painoon liittyvä stigma viittaa ennakkoluuloihin ja syrjintään, joita ylipainoiset henkilöt voivat kohdata esimerkiksi työelämässä tai terveydenhuollossa. Nämä asenteet voivat johtaa riittämättömään hoitoon.

”Terveydenhuollossa tulisi kiinnittää huomioita vastuulliseen painopuheeseen ja tarjota kokonaisvaltaista hoitoa, jossa huomioidaan myös psyykkinen kuormitus. Häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä tulisi aktiivisesti kysyä PCOS-diagnoosin saaneilta naisilta ja tarvittaessa ohjata heidät jatkohoidon piiriin”, toteaa tutkimuksen vastuullinen johtaja, naistentautien ja synnytysten professori Terhi Piltonen.

Piltosen mukaan myös lihavuuden lääkehoito tulisi sisällyttää osaksi PCOS:n hoitoa. "Alustavat tutkimukset ovat osoittaneet, että kylläisyyshormonien toiminta on häiriintynyt naisilla, joilla on PCOS. Tämä voi osaltaan selittää heidän taipumustaan hallitsemattomaan syömiseen ja painonnousuun. Lääkehoito voisi tarjota kaivatun avun näihin haasteisiin".

Tutkimuksen osallistui lähes 1200 Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 kuuluvaa naista. Syömiskäyttäytymiskyselyyn 46-vuotiaana vastasi 251 naista, joilla oli PCOS. Häiriintyneen syömiskäyttäytymisen riskitekijöitä tutkittiin, kun osallistujat olivat 31- ja 46-vuotiaita.

PCOS on lisääntymisikäisten naisten yleisin hormonaalinen häiriö, jonka diagnostisiin kriteereihin kuuluvat epäsäännöllinen kuukautiskierto, mieshormonien liikatuotanto sekä monirakkulaiset munasarjat. Aiempien tutkimusten mukaan oireyhtymä lisää merkittävästi metabolisten ja psyykkisten sairauksien riskiä.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Fertility and Sterility -lehdessä. Tutkimusta rahoittivat Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Sigrid Juséliuksen Säätiö, Suomen Akatemia, Novo Nordisk sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

Pesonen, E., Nurkkala, M., Ollila, M. M., Hurskainen, E., Morin-Papunen, L. C., Jämsä, T., Korpelainen, R., Niemelä, M., & Piltonen, T. T. Women with PCOS are at risk for emotional and uncontrolled eating at midlife: a population-based cohort study. Fertility and Sterility 2024.

Viimeksi päivitetty: 17.10.2024