Oulun yliopisto on avoimen tieteen kansallista kärkeä

Oulun yliopisto on sijoittunut korkeimmalle tasolle kansallisessa avoimen tieteen ja tutkimuksen (AVOTT) seurannassa 2024. Seuranta on organisaatioiden sisäiseen käyttöön luotu laatumittari, joka tukee samalla tutkitun tiedon saatavuutta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö arvioi aikaisemmin korkeakoulujen avoimuuden kypsyystasoa vuosina 2015, 2016 ja 2019. Tuolloin arviointi perustui korkeakoulujen julkisesti saatavilla oleviin linjauksiin sekä ohjeistuksiin. Vuodesta 2020 alkaen avoimuuden seurantaa ja seurantaindikaattoreiden määrittelyä on koordinoinut Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV).

Vuonna 2022 avoimuuden kypsyystason arviointi toteutettiin nykyisen kaltaisena AVOTT-seurantana. Seurannassa aineistona käytettiin olemassa olevaa vertailukelpoista tietoa, joka on koottu kansalliseen tiedejatutkimus.fi-portaaliin. Uusien indikaattoreiden ja kyselyn perusteella määriteltiin organisaatioille niiden avoimuuden profiilit sekä avoimen tieteen ja tutkimuksen taso.

Nykyinen seuranta kohdistuu neljään avoimuuden osa-alueeseen: toimintakulttuuri, julkaisut, aineistot ja infrastruktuurit sekä oppimisen avoimuus. Tietoja kerätään määrällisten indikaattorien lisäksi eri osa-alueisiin liittyvistä ohjaavista dokumenteista sekä entistä kattavammin myös opetus- ja tutkimushenkilöstölle tarjottavista tukipalveluista.

“Oulun yliopistossa avoimen ja vastuullisen tieteen edistäminen on jatkuvaa toimintaa, joka liittyy yliopiston ydintehtäviin eli tutkimukseen ja koulutukseen, sekä niihin liittyviin prosesseihin”, kertoo tutkimusvararehtori Taina Pihlajaniemi.

“AVOTT-seuranta toimii hyvänä pohjana yliopiston avoimen ja vastuullisen tieteen arvioimiselle ja kehittämiskohteiden määrittämiselle. Vuoden 2025 aikana keskitymme erityisesti oppimisen avoimuuden, kansalaistieteen sekä tutkijan arviointiuudistuksen edistämiseen”, Pihlajaniemi jatkaa.

Lisätietoja seurannasta: avointiede.fi ja Oulun yliopiston tuloksista: tiedejatutkimus.fi

Viimeksi päivitetty: 30.10.2024