Oulun yliopisto osallistuu YK:n kampanjaan naisiin kohdistuvan väkivallan pysäyttämiseksi – osallistu kaikille avoimeen luentoon 19.11.

Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ongelma. YK:n Oranssit päivät -kampanjaa vietetään vuosittain 25.11.–10.12. naisiin kohdistuvan väkivallan pysäyttämiseksi. Kampanjan oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus. Oulun yliopisto osallistuu Oranssit päivät -kampanjaan järjestemällä aiheeseen liittyvän luennon ja myös tuomalla oranssia väriä kampusnäytöille.

Teemaan liittyen Oulun yliopistossa järjestetään kaikille avoin luento, jossa käsitellään YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää ja väkivallan uhrien auttamista. Luento pidetään Linnanmaan kampuksella Tellus Backstagella 19.11.2024 klo 14:15-15:45. Luennoitsijoina toimivat Tuire Tikkanen, lähisuhdeväkivaltatyön yksikön johtaja ja Teija Hyväri, väkivaltatyön asiantuntija Oulun ensi- ja turvakodista. Luentoa voi myös seurata etänä Zoomissa: https://oulu.zoom.us/j/61482549636, ja se on osa yliopistomme opintojaksoa "Sukupuolten tasa-arvo moniulotteisena ilmiönä". Luennon kieli on suomi.

UNWomenin mukaan naisiin kohdistuva väkivalta on maailman yleisin ihmisoikeusrikkomus - joka kolmas nainen maailmassa kokee fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, useimmiten läheisen kumppanin taholta. Seksuaalinen häirintä ja väkivalta ovat yleisiä myös julkisissa tiloissa ja työpaikoilla. Tuoreessa suomalaisessa NYTKIS ry:n (Naisjärjestöt yhteistyössä) tutkimuksessa ilmenee, että joka neljäs alle 35-vuotias mies uskoo, että nainen voi ansaita kohtaamansa väkivallan. Kaikista miehistä näin uskoo joka viides.

Väkivalta koskettaa naisia myös yliopistoissa. Tänä vuonna päättyneessä UniSAFE-hankkeessa tutkittiin sukupuolittuneen väkivallan esiintymistä, ehkäisyä ja seurauksia 15 eurooppalaisen maan yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. UniSAFE-kyselyssä, johon osallistui yli 42 000 opiskelijaa ja henkilöstön jäsentä 46 eurooppalaisesta instituutiosta, todettiin, että 62 % vastaajista oli kokenut sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa. UniSAFE-raportin mukaan yleisin muoto oli psykologinen väkivalta (57 %), seksuaalista häirintää koki 31 %, fyysistä väkivaltaa 6 % ja seksuaalista väkivaltaa 3 %. Vain 13 % ilmoitti kokemuksistaan, ja estävinä tekijöinä olivat mm. epäselvyys tapahtuman vakavuudesta ja sen tunnistamisen vaikeus.

Oulun yliopisto on sitoutunut edistämään sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Yliopisto pyrkii varmistamaan, että jokainen yhteisön jäsen kokee itsensä tervetulleeksi ja tasavertaiseksi toimijaksi. Oulun yliopisto tukee YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, jotka kytkeytyvät myös tasa-arvoon. Erityisesti tavoite SDG5, eli sukupuolten tasa-arvo, pyrkii varmistamaan, että kaikki ihmiset – erityisesti naiset ja tytöt – saavat samat oikeudet ja mahdollisuudet.

Viimeksi päivitetty: 15.11.2024