Oulun yliopistolle 13,3 miljoonaa euroa tutkimuksen profiloimiseen – aiheina turvallisuus, terveys ja luonnon monimuotoisuus
Akatemian profiloitumisrahoitusta jaettiin nyt kahdeksatta kertaa, ja rahoitusta sai kahdeksan yliopistoa. Oulun yliopiston saama rahoitus oli kolmanneksi suurin Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston jälkeen.
Rahoitusta saaneet teemat Oulun yliopistossa ovat:
SafeEarth tutkii luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia riskejä ja yhteiskuntien vastauksia niihin. Se yhdistää Oulun yliopiston tutkimusalueet avaruusturvallisuuden, kyberturvallisuuden ja ihmisturvallisuuden kattavaksi ja ajankohtaiseksi turvallisuusteemaksi jatkuvien globaalien geopoliittisten jännitteiden keskellä. Teemaa johtaa Eija Tanskanen, Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja.
Safire keskittyy luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen tutkimalla tieteidenvälisesti elinympäristöjen ennallistamista. Se pyrkii parantamaan ennallistamisen ja ilmastonmuutoksen hillitsemistoimien tehokkuutta erityisesti arktisissa ympäristöissä ja yhteisöissä. Tutkimusohjelmaan sisältyy innovatiivisia tilastomalleja, kansalaistiedettä ja digitaalisia kaksosia. Teemaa johtaa Stefan Prost, ekologian ja genetiikan apulaisprofessori (tenure track).
Health-Dimensions tutkii laajoja terveysaineistoja ja elämänkaaren terveyttä molekyyleistä yhteiskuntaan. Teemassa selvitetään sairauksien ja monisairastavuuden taustalla olevia syitä koko elämänkaaren ajan hyödyntäen Oulun yliopiston merkittäviä infrastruktuureja. Tätä teemaa johtavat Eero Kajantie, elämänkaarilääketieteen professori, ja Sylvain Sebert, elämänkaariepidemiologian professori.
Profiloitumisrahoituksen hakemukset arvioitiin kansainvälisessä paneelissa, joka myös haastatteli hakijat.
Teemoilla on monia yhtymäkohtia Oulun yliopiston aiempiin tutkimuksen kärkiteemoihin. Esimerkiksi Safire vahvistaa yliopiston antroposeeni- ja resilienssiteemoissa ja Digitaaliset vedet -lippulaivassa kertynyttä osaamista. Luonnon ennallistamisen tutkimukseen yhdistetään nyt ekologian ja ihmistieteiden lisäksi myös teknologinen tulokulma. Health-Dimensions puolestaan tekee yhteistyötä muun muassa aiempien Fibrobesity ja Digital Health -teemojen kanssa.
Selvimmin uusi avaus on SafeEarth.
”Teeman tulokulma on globaalistikin poikkeuksellinen, sillä se yhdistää kyberturvallisuuden, avaruustutkimuksen ja ihmisturvallisuuden tematiikat. Tutkimusohjelma tekee yhteistyötä muun muassa NATOn, NASAn, Ilmatieteen laitoksen ja Maanpuolustuskorkeakoulun kanssa”, kertoo Oulun yliopiston tutkimusvararehtori Taina Pihlajaniemi.
Rahoituksen saaneille teemoille osoitetaan Oulun yliopiston omaa vastinrahoitusta, kuten on tehty myös aiemmissa profilaatiorahoituksissa. Vastinrahoituksen kanssa kyseessä on noin 18,6 miljoonan euron kokonaisuus.
Suomen Akatemian myöntämän profiloitumisrahoituksen tarkoituksena on vahvistaa yliopistojen tutkimusedellytyksiä sekä tukea ja nopeuttaa yliopistojen strategioiden mukaista profiloitumista.
Suomen Akatemian tiedote 10.1.2025: Suomen Akatemia teki päätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisrahoituksesta