Oulun yliopistolle mittava lahjoitus tekoälytutkimuksen vahvistamiseksi

Oulun yliopisto saa mittavan lahjoituksen tekoälytutkimuksen vahvistamiseksi osana 13 muuta lahjoituksen saavaa yliopistoa. Peter Sarlinin lahjoitus tukee tekoälytutkimusta kolmessatoista yliopistossa: Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lapin yliopisto, Maanpuolustuskorkeakoulu, Oulun yliopisto, Svenska Handelshögskolan, Taideyliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi. Lahjoitus tukee kansainvälisen ELLIS-instituutin toimintaa.

Perustettavat 13 uutta professuuria ovat merkittävä askel Suomen ja Euroopan tekoälytutkimuksen ekosysteemin vahvistamisessa ja pitkäaikaisen kilpailukyvyn edistämisessä tekoälyn saralla ja tukevat samalla kansainvälisen ELLIS-instituutin toimintaa.

Peter Sarlinin perustama säätiö Foundation PS pyrkii myös jatkossa tukemaan maailmanluokan tekoälytutkimusta Suomessa ja etenkin perustettavista professuureista muodostuvan PS Fellow -verkoston toimintaa.

“Tämän päivän maailmassa tekoäly on keskeinen kilpailukyvyn ja kasvun moottori, ja Suomen menestys rakentuu maailmanluokan osaamisen ja osaajien varaan. Onnistumisen edellytyksenä on, että vahvistamme tekoälykyvykkyyksiämme tutkimuksen, koulutuksen ja teollisten sovellusten alueilla. Lahjoitukseni tarkoituksena on luoda ja vahvistaa houkuttelevaa ympäristöä maailmanluokan tekoälyosaamiselle ja -läpimurroille useilla eri aloilla. Yhdessä voimme vauhdittaa Suomen ja Euroopan kilpailukykyä globaalilla tekoälykentällä,” toteaa Peter Sarlin.

"Oulun yliopistolla on pitkä ja menestyksekäs historia tekoälytutkimuksessa, ja tekoälyn hyödyntäminen on keskeisesti mukana yliopistomme profilaatioaloilla. Uusi professuuri on tärkeä ja tervetullut investointi tutkimukseen ja tulevaisuuteen”, sanoo Oulun yliopiston rehtori Arto Maaninen.

"Oulussa meillä on vahva fokus koneoppimisen ja tekoälyn alueilla, esimerkiksi konenäön, reunalaskennan, langattomien verkkojen, tietoturvan ja lääketieteen tekniikan tutkimuksessa. Lahjoitus on hieno osoitus tekoälyn alan merkittävyydestä, sen edistämisestä ja tekoälyn tutkimuksen tärkeydestä," toteaa Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan dekaani Jukka Riekki.

“Lahjoitus ELLIS-instituutin professuureihin on erinomaisen osuva teko, joka vahvistaa ja laajentaa maailmanluokan osaamista ja kilpailukykyämme,” sanoo Suomen ELLIS-instituutin johtaja, Aalto-yliopiston professori Samuel Kaski.

”ELLIS-instituutti mahdollistaa sen, että voimme rekrytoida huippuasiantuntijoita kansainvälisesti kilpailukykyisesti.”

Peter Sarlin on Silo AI:n perustajia ja yrityksen toimitusjohtaja. Silo AI on Euroopan johtava yksityinen tekoälylaboratorio, jonka yrityskauppa yhdysvaltalaiselle AMD:lle $665 miljoonalla oli Euroopan historian suurin tekoäly-yhtiön yrityskauppa.

Tietojärjestelmätieteen tohtori Sarlin toimii myös työelämäprofessorina Aalto-yliopistossa erityisalueenaan koneoppiminen ja tekoäly.

Foundation PS on perustettu vahvistamaan Suomen ja Euroopan tekoälytutkimuksen ekosysteemiä ja kilpailukykyä. Tukemalla maailmanluokan tutkimusta säätiö pyrkii edistämään innovaatioita, houkuttelemaan huippuosaajia ja vahvistamaan Suomen sekä Euroopan asemaa tekoälyn globaalina johtajana.

Suomen tekoälytutkimusta koordinoi Finnish Center for Artificial Intelligence (FCAI), joka tuo yhteen kymmeniä johtavia toimijoita kuten suurimpia yrityksiä, julkisen sektorin toimijoita ja korkeakouluja. ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems), perustettu vuonna 2018, on eurooppalainen johtavien tekoälytoimijoiden verkosto, joka keskittyy tutkimukseen, teknisiin innovaatioihin ja vaikuttavuuteen.

ELLIS luo tutkimusyksiköiden verkostoa, joka kattaa Euroopan ja Israelin, ja koostuu ELLIS-yksiköistä ja ELLIS-instituuteista. Ennen Suomeen perustettua Euroopan toista ELLIS-instituuttia, ensimmäinen ELLIS-instituutti perustettiin Tübingeniin vuonna 2023. Pitkän aikavälin tavoitteena on perustaa joukko maailmanluokan ELLIS-instituutteja, jotka toimivat paikallisten tekoälyekosysteemien ytimessä.

Viimeksi päivitetty: 15.1.2025