Oulun yliopiston kansainväliset opiskelijat ovat tyytyväisempiä kuin Euroopassa keskimäärin
Uuden International Student Barometer (ISB) -kyselyn mukaan Suomen yliopistot ovat onnistuneet hyvin koronan hoidossa.
Oulussa opiskelevista vaihto- ja tutkinto-opiskelijoista 94 prosenttia oli tyytyväisiä siihen, miten Oulun yliopisto on suoriutunut pandemiassa.
Erityisesti tulijat ovat olleet tyytyväisiä siihen, miten yliopisto on viestinyt ja ohjeistanut ihmisiä, selviää kansainvälisille opiskelijoille tehdystä tutkimuksesta.
Maailman yliopistot kisaavat keskenään lahjakkaista opiskelijoista. Suomi ja Oulu koittavat pyristellä kilpailussa mukana. Tänne halutaan lahjakkaita ja motivoituneita ihmisiä, jotka valmistuttuaan jäävät myös töihin.
Miksi Suomeen ylipäätään tullaan opiskelemaan, ja miksi juuri Ouluun? Tutkimuksesta selvisi muun muassa nämä syyt:
- Suomen ja Oulun yliopiston maine maailmalla on hyvä
- Oulun yliopistossa suoritetulla tutkinnolla on myönteinen vaikutus tulevaan uraan
- Tutkimuksen laatu on täällä vetovoimatekijä
- Henkilökohtainen turvallisuus, yhteiskuntarauha ja vakaus houkuttelevat
- Opintojen kustannukset – halpaa tai kohtuullista
- Elämisen kustannukset eivät karkaa kukkarosta
- Mahdollisuudet ansaita omalla ammattitaidollaan tutkinnon päättyessä ovat hyvät
- Opiskelija-asuntojen kunto on hyvä
- Vuokra-asuntoja on hyvin tarjolla
- Oulu peittosi Euroopan monessa asiassa, esimerkiksi syissä hakeutua opiskelemaan Ouluun. Oulussa ollaan yleisesti ottaen muuta Eurooppaa tyytyväisempiä opintojen tukeen, tiedonsaantiin, verkostoitumismahdollisuuksiin, harjoituksiin ja neuvoihin.
Muutamassa asiassa Oulu jäi kuitenkin jälkeen tai pärjäsi heikommin kuin muu Eurooppa. Etenkin kielimuuri koetaan hankalana.
Kaikkein pettyneimpiä tulijat ovat olleet työllistymismahdollisuuksiin. Valmistumisen jälkeen ei ole ollut tarjolla sopivaa, koulutusta vastaavaa työtä ja matka on jatkunut Suomesta jonnekin muualle.
ISB-kysely tavoittaa kaikkiaan yli kolme miljoonaa opiskelijaa yli 30 maassa; tulokset ovat kansainvälisesti vertailukelpoisia. Tutkimus tehtiin helmikuussa ja tällä kertaa vastauksia vertailtiin Oulun ja Euroopan kesken.
”Hyvä ympäristö opinnoille”
Intialainen Vivek Manjunatha Swamy, 28, aloitti opintonsa Oulun yliopistossa syksyllä 2019. Vivek ehti opiskella ympäristötekniikan maisteriohjelmassa reilut puoli vuotta, kunnes koronapandemia muutti opiskelijan elämän.
– Opiskelijat saivat hyvin apua Oulun yliopistolta, kun pandemia ja etäopinnot alkoivat. Esimerkiksi professorini soitti privaattipuhelun joka kuukausi ja tarkisti, että minulla on kaikki hyvin. Se pieni ele oli todella tärkeä.
Korona-ajasta huolimatta Vivek elää erittäin tyytyväisenä Oulussa ja tekee parhaillaan diplomityötään.
Hänen mielestään Oulun yliopiston kurssi- ja vapaa-ajan ohjelmatarjonta on todella monipuolinen. Hän nauttii myös yliopiston rennosta tunnelmasta, joka mahdollistaa muun muassa opettajien tapaamisen kiireisessäkin arjessa.
Ennen pandemiaa hän kävi aktiivisesti myös yliopiston kirjastossa ja ruokalassa.
– Harrastukseni ovat pitäneet minut järjissäni. Soitan pianoa, valokuvaan ja pelaan sulkapalloa. Näen paljon ystäviä vapaa-ajalla ja toimin ylioppilaskunnassa.
Kotimaassaan Intiassa Vivek on opiskellut insinööriksi ja perustanut kaksi start up -yritystä.
Hän haki opiskelemaan moniin maisteriohjelmiin Euroopassa – ja olisi saanut opiskeluoikeuden useasta yliopistosta.
– Valitsin Oulun yliopiston, koska löysin hyviä kursseja sekä sain stipendin tänne. Täällä panostetaan etenkin kestävän kehityksen tutkimukseen ja suomalaisilla energiamarkkinoilla on paljon mahdollisuuksia.
Vivek sanoo arvostavansa yliopistossaan myös sitä, kuinka uudet opiskelijat otettiin vastaan. Hänellä oli täällä valmiina asunto, ja orientaatioviikolla hän oppi paljon suomalaisesta opiskelijaelämästä.
Kun ensimmäinen syksy muuttui talveksi, Vivek koki pienoisen sääshokin. Kotona lämpötila laskee korkeintaan +20 asteeseen. Oulussa puolestaan oli paljon lunta, pakkasta ja pimeyttä – ja hän nukkui pitkiä yöunia.
Nyt hän on kuitenkin jo tottunut Suomen säähän ja muuhunkin menoon.
– Niin Oulussa kuin yliopistolla on erittäin rauhallista sekä turvallista, ja luonto on lähellä koko ajan. Ne luovat hyvän ympäristön opinnoille. Polkupyörällä liikkumiseen on täällä loistavia mahdollisuuksia. Yksi suosikkipaikoistani on Letonniemen luonnonsuojelualue.
Teksti julkaistiin BusinessOulun verkkosivuilla 6.10.2021, ja kirjoittajat Marja Nousiainen ja Annakaisa Vääräniemi työskentelevät Oulu Talent Hubissa (OTH).
Oulu Talent Hubin tavoitteena on helpottaa alueen osaajapulaa ja sitä, että alueen yritykset pystyvät kansainvälistymään paremmin. Hankkeen avulla pyritään myös, että maahanmuuttajataustaiset sekä kansainväliset opiskelijat ja tutkijat voivat työllistyä paremmin alueen yrityksiin.
OTH:ssa mukana ovat BusinessOulu, Oulun kauppakamari, Oulun yliopisto, OAMK ja OSAO. Hanke kestää vuoden 2022 loppuun ja sitä rahoittaa ESR.
Kuva Annakaisa Vääräniemi
Liite: Ranking sheet