Oulun yliopiston valtionrahoitus ja valtakunnalliset tehtävät kaudelle 2025–2028 määritelty – rahoitus kasvaa noin 10 miljoonaa euroa vuositasolla
Valtionrahoituksesta 81 prosenttia kohdennetaan yliopistoille laskennallisella rahoitusmallilla, jota on hieman muokattu alkavalle sopimuskaudelle. Rahoituksesta 44 prosenttia muodostuu koulutuksen tulosmittareiden ja 37 prosenttia tutkimuksen tulosmittareiden perusteella. Laskennan perusteena käytetään kolmen edellisen vuoden koulutuksen ja tutkimuksen tilastoja.
“Alustavan OKM:n rahoituspäätöksen mukaisesti näyttää siltä, että tutkimuksen ja koulutuksen tulosten perusteella Oulun yliopiston saama osuus on noin 9,5 prosenttia valtakunnallisesta tulosrahoituksesta ja kasvaa noin 10 miljoonaa euroa vuositasolla. Tähän vaikuttavat sekä tulostemme parantuminen että muutokset rahoitusmallissa”, kertoo Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.
”Käänne, jonka olemme yliopistona yhdessä saaneet aikaiseksi tutkimustoiminnan tuloksellisuudessa, on erittäin merkittävä yliopiston tulevaisuuden näkymien kannalta. Ilahduttavasti myös koulutuksen osuus on kääntynyt nousuun. Vaikka nousu 9 prosentista 9,5 prosenttiin hitaasti reagoivilla mittareilla voi lukuna tuntua pieneltä, on kyseessä suhteellisen iso talouden suunnanmuutos. Yhden prosentin kymmenyksen muutos tarkoittaa noin 1,6 miljoonaa euroa yliopiston vuosittaisessa OKM-rahoituksessa”, Jouko Niinimäki taustoittaa.
Strategiarahoituksella tuetaan tutkimuksen vaikuttavuutta ja sujuvoitetaan opiskelua
Valtionrahoituksen strategiarahaa kohdennetaan toimiin, jotka Oulun yliopisto on määritellyt strategisesti tärkeiksi tulevaisuuden kannalta. Yliopisto saa strategiarahoitusta vuosille 2025–2028 yhteensä 67,2 miljoonaa euroa. Strategiarahan osuus yliopiston rahoitusmallissa on 5 prosenttia vähemmän verrattuna päättyvään rahoituskauteen, mutta tulevalle kaudelle OKM luopuu strategiarahoitukseen sisältyneestä valtakunnallisesta ohjelmarahoituksesta, mikä lisää yliopistojen omien tavoitteiden mukaisen rahoituksen osuutta.
”Strategiarahoituksesta merkittävä osuus kohdennetaan profiilimme vahvistamiseen, tutkimuksen uusiutumiseen ja vaikuttavuuteen. Uudistamme tutkijakoulutusta, edistämme nuorten tutkijoiden urakehitystä ja satsaamme tutkijarekrytointiin sekä tutkimuksen infrastruktuureihin”, kertoo tutkimusvararehtori Taina Pihlajaniemi.
Osana strategiarahoitusta tuetaan yliopistojen yhteistä hanketta valtakunnallisen ELLIS-instituutin perustamiseksi. Sen tarkoitus on laajentaa Suomen tekoälytoimintaa ja nostaa osaamisen tasoa eurooppalaisessa verkostossa.
Koulutuksen strategisessa kehittämisessä tavoitteena on, että aiempaa suurempi osa opintonsa aloittavista opiskelijoista saa opintonsa päätökseen tavoiteajassa. Oppimispolkuja kehitetään sujuvammaksi ja opiskelijoiden ohjausta vahvistetaan. Lisäksi tuetaan sekä suomalaisten opiskelijoiden kansainvälistymistä että kansainvälisten opiskelijoiden kiinnittymistä alueelle ja Suomeen myös valmistumisen jälkeen.
Strategiarahoituksesta 1,2 miljoonaa euroa kohdennetaan yhteisön hyvinvointia parantaviin toimiin.
”Vahvistamme erityisesti opettajien pedagogista tukea, mikä heijastuu myös opiskelijoiden hyvinvointiin. Opiskelijahyvinvointia kehitetään esimerkiksi hyvinvointituutoritoiminnalla ja uusilla ohjauksen muodoilla”, sanoo koulutusvararehtori Mirja Illikainen.
OKM:n kanssa on myös sovittu tutkintotavoitteet alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon ja tohtorin tutkinnon osalta. Osaajapulaan Oulun yliopisto vastaa muun muassa opettajankoulutuksella, lääkärinkoulutuksella ja tarjoamalla täydentävää koulutusta ulkomailla opintonsa suorittaneille, jotta osaaminen vastaa toimivaltaisen viranomaisen vaatimuksia.
Oulun yliopiston tavoitteena on olla kansainvälisten yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yritysten arvostama kumppani korkealaatuisissa koulutus-, tutkimus- ja innovaatiohankkeissa ja luoda entistä vaikuttavammat verkostot valikoiduilla kohdemarkkinoilla.
"Strategiarahoituksen avulla vahvistamme tiedekunnissa tapahtuvaa sidosryhmäyhteistyötä proaktiivisena ja koordinoituna toimintana. Tavoittelemme uusien asiakkuuksien avaamista erityisesti kotimaisista suuryrityksistä ja valikoiduilta kansainvälisiltä markkina-alueilta. Yliopiston kumppanuuksien avulla vahvistetaan tutkimusta, koulutusta ja globaalia vaikuttavuutta vastuullisuuden ja jaetun arvopohjan periaatteita noudattaen", kertoo yhteistyösuhteista vastaava vararehtori ja vuoden 2025 alusta yliopiston rehtorina aloittava Arto Maaninen.
Yliopiston valtakunnalliset tehtävät samat kuin edellisellä sopimuskaudella
Oulun yliopiston valtakunnallisia tehtäviä ovat edellisen sopimuskauden tapaan saamen kielen ja kulttuurin opetus ja tutkimus, Sodankylän geofysiikan observatorio (sis. avaruustutkimus) sekä mikroyrittäjyyden tutkimus ja koulutus. Valtakunnallisissa tehtävissä osoitetaan rahoitus myös Kajaanin yliopistokeskukselle sekä harjoittelukoulu Oulun normaalikoululle. Valtakunnallisten tehtävien rahoitus vuosille 2025–2028 on yhteensä 43,3 miljoonaa euroa.
Ministeriö julkaisee yliopistojen sopimukset myöhemmin verkkosivuillaan.
Lisätietoja kauden 2025–2028 rahoituksesta:
OKM:n uutinen 25.10.2024: Yliopistojen tavoitteet ja määrärahat kaudelle 2025–2028 sovittu
Yliopistojen strategiarahoitus ja valtakunnallisten tehtävien rahoitus sopimuskaudella 2025–2028
Yliopistojen valtakunnalliset tehtävät sopimuskaudella 2025–2028
Yliopistojen valtionrahoituksen jaossa käytettävä rahoitusmalli vuodesta 2025 alkaen
Lisätietoa yliopistojen rahoitusmallista:
Korkeakoulujen ja tiedelaitosten ohjaus, rahoitus ja sopimukset