Oulun yliopistossa voi suuntautua kyberturvallisuuteen

Julkisuudessa vilisevät uutiset erilaisista kyberhaavoittuvuuksista ja -uhista. Oulun yliopisto on vastannut työmarkkinoiden kysyntään ja tarjoaa teknisesti suuntautunutta kyberturvallisuuden tutkintokoulutusta.
Kaksi miestä katsoo kameraan numeroita taustallaan.
Diplomi-insinöörit Mikael Pennanen (vas.) ja Anssi Antila.

”Todella hyvä kokemus maisteriohjelmasta.”

Näin kertoo Accenturen tietoturva-asiantuntija Anssi Antila, joka valmistui Oulun yliopistosta kyberturvallisuuteen suuntautuneeksi diplomi-insinööriksi ensimmäisten joukossa.

”Kurssitarjonta oli monipuolinen ja erittäin ajantasainen sisällöltään. Kurssit oli pääsääntöisesti koottu erittäin joustaviksi, mikä ainakin omalta osaltani helpotti niiden suorittamista opintojen ohessa töitä tehdessä”, täydentää DI Mikael Pennanen, joka on niin ikään työllistynyt Accenturelle tietoturva-asiantuntijaksi.

Kyberturvallisuus tarkoittaa digitaalisen ja verkottuneen yhteiskunnan tai organisaation turvallisuutta ja sen vaikutusta niiden toimintoihin. Oulun yliopistossa kyberturvallisuus on yksi tietotekniikan tutkinto-ohjelman suuntautumisvaihtoehdoista, ja aihetta voi opiskella myös valinnaisina opintoina.

Tietotekniikan diplomi-insinöörivaiheen suuntautumisvaihtoehdossa alaan perehdytään vielä syvemmin. Muissa tutkinto-ohjelmissa opiskelevat voivat hakea siirtoa tietotekniikalle kandidaattivaiheessa tai hakea soveltuvalla kandidaatin tutkinnolla tietotekniikan englanninkieliseen maisteriohjelmaan, jossa suuntautumisvaihtoehto on myös tarjolla.

”Kyberturvallisuuteen liittyvää tutkimusta on Oulun yliopistossa tehty yli 25 vuotta. Koulutus nojautuu vahvasti siihen ja painottuu siksi teknisen osaamisen vahvistamiseen. Työllistymisnäkymät ovat hyvät”, sanoo professori Kimmo Halunen.

Opinnot evästivät työelämään

Anssi Antilan työtehtävät liittyvät tietoturvalliseen ohjelmistokehittämiseen.

”Toteutan muun muassa tietoturvaan liittyviä automaatioita ja olen mukana ohjelmistokehitysprojekteissa ohjaamassa tietoturvan integrointia ohjelmistokehityksen kaikkiin vaiheisiin”, hän kertoo.

”Koen, että olen päässyt hyödyntämään valtaosaa yliopistokurssien sisällöstä, jopa sellaista mitä en olisi tullut ajatelleeksi. Kursseilla käytetään materiaaleja, jotka ovat myös työelämässä olennaisia, esimerkiksi tietoturvan eri harjoittelualustoja. Työssäni pidän sen haastavuudesta, ihmisläheisyydestä ja vaihtelevista työtehtävistä.”

Mikael Pennasen tehtäviin Accenturella kuuluvat esimerkiksi tietoturvatestaukset, tietoturvallinen automaatio ja asiakkaiden järjestelmille tehtävät uhka-arvioinnit.

Opinnoissa Antila ja Pennanen pääsivät tekemään yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa, mitä molemmat pitävät tärkeänä.

”Saimme kursseille usein vierailemaan yritysten edustajia, kertomaan omista työtehtävistään ja alasta yleisesti. Opetushenkilökunta kursseilla oli mielestäni aidon kiinnostunutta tietoturvasta ja sen opettamisesta”, Pennanen sanoo.

Osaajista pulaa

Kyberturvallisuuden koulutuksessa opiskelija oppii erilaisia tapoja analysoida laitteiden, ohjelmistojen ja järjestelmien kyberturvallisuutta hyödyntämällä eri työkaluja ja menetelmiä. Koulutus sisältää laajempien monimutkaisten järjestelmien turvallisuuden tutkimista myös ihmisten ja prosessien näkökulmasta.

Koulutuksesta valmistuneet voivat työskennellä esimerkiksi yrityksissä ja muissa organisaatioissa kyberturvallisuuden suunnittelun ja toteutuksen asiantuntijoina, yksittäisinä haavoittuvuustutkijoina tai alan koulutustehtävissä.

Teknisen kyberturvallisuuden osaajista on Suomessa ja maailmalla tällä hetkellä pulaa, eivätkä nykyiset Suomen yliopistojen kyberturvallisuuden koulutusohjelmat pysty vastaamaan tähän kysyntään riittävästi.

Tietotekniikan tutkinto-ohjelma

Hae opiskelijaksi Oulun yliopistoon

Viimeksi päivitetty: 11.2.2025