Oulussa tutkitaan työajan fyysisen kuormituksen merkitystä terveydelle

Vapaa-ajan fyysinen aktiivisuus edistää terveyttä ja ehkäisee elintapasairauksia, mutta vähemmälle tarkastelulle on jäänyt työajan kuormituksen merkitys terveydelle. Oulun yliopisto ja ODL Liikuntaklinikka tutkivat, kuinka työ- ja vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden, paikallaanolon ja unen määrä ja laatu ovat yhteydessä terveyteen. Tutkimus on saanut Suomen Akatemiasta 420 000 euron rahoituksen.

Työajan fyysinen aktiivisuus voi muodostaa valtaosan työikäisten päivittäisestä liikkumisesta, joten väestön liikkumisen ja terveyden edistämiseksi on tärkeää tietää, millainen merkitys työajan kuormituksella on terveydelle.

On esitetty, että raskas fyysinen työ altistaisi sydänsairauksille. Suurimmassa osassa aiempia tutkimuksia on kuitenkin mitattu ainoastaan vapaa-ajan liikkumista tai päivittäistä kokonaisaktiivisuutta ja jätetty työajan kuormitus, paikallaanolo ja uni huomioimatta, minkä takia näiden aktiviteettien merkityksestä terveydelle tiedetään hyvin vähän.

Tutkimusaineistona ovat Pohjois-Suomen syntymäkohortit 1966 ja 1986, joissa yli 7000 työikäisen fyysistä aktiivisuutta on mitattu aktiivisuusmittareilla.

”Tutkimusaineistomme ja -menetelmämme ovat kansainvälisesti ainutlaatuisia. Tutkimus tuottaa merkittävää uutta tietoa työ- ja vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden terveysvaikutuksista, ja sitä voidaan hyödyntää toimenpiteiden suunnittelussa erityisesti niille työikäisille, jotka ovat riskissä sairastua elintapasairauksiin”, tutkimuksen johtaja, tutkijatohtori Maisa Niemelä Oulun yliopistosta toteaa.

Suomen Akatemia on myöntänyt uudesta ACTIVE-tutkimusohjelmasta 420 000 euron rahoituksen DOACT-tutkimukselle, jossa innovatiivisia tilastomenetelmiä hyödyntäen selvitetään erikseen työ- ja vapaa-ajalla vuorokauden aikaisten, toisistaan riippuvien aktiviteettien, yhteyttä terveyteen sekä riskiin sairastua ja kuolla keski-iässä sydänsairauksiin ja elintapoihin liittyviin syöpiin.

Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelma ACTIVE edistää fyysiseen aktiivisuuteen, liikuntaan ja urheiluun liittyvän tutkimuksen laatua, uusiutumista ja vaikuttavuutta. Ohjelma tuottaa uutta tietoa liikunnan edistämiseksi suuntaamalla tutkimusrahoitusta korkeatasoiseen, innovatiiviseen ja monialaiseen tutkimukseen.

Viimeksi päivitetty: 20.9.2024