PCR-menetelmän käyttöönotto on nopeuttanut ihon pinnallisten sieni-infektioiden diagnostiikkaa
Oulun yliopiston ja NordLabin tutkijat selvittivät PCR-menetelmän käyttöönoton merkitystä ihon pinnallisten sieni-infektioiden diagnoosinopeuteen. PCR on yleinen molekyylibiologian tutkimusmenetelmä, joka mahdollistaa yksittäisen DNA-molekyylin monistamisen hyvin nopeasti ja kustannustehokkaasti.
Nopea ja herkkä menetelmä
Microbiology Spectrum -lehdessä vastikään julkaistu tutkimus osoitti, että PCR-menetelmän käyttö lyhensi sieni-infektioiden diagnoosiaikaa lähes kolmesta viikosta alle vuorokauteen.
Tutkimuksen mukaan vuosina 2019–2022 NordLabin toiminta-alueella viljelyn aloituksesta sienen tunnistamiseen kului keskimäärin 19 vuorokautta. Vaihtoehtoisesti PCR-menetelmää käytettäessä samalla aikavälillä samalla alueella sienen tunnistaminen kesti keskimäärin 16 tuntia.
PCR-menetelmän käyttöönotto on siis huomattavasti nopeuttanut diagnostiikkaa vaikuttamatta kuitenkaan määrällisesti tunnistettujen sienten kirjoon. PCR-menetelmällä positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä oli korkeampi verrattuna viljelymenetelmällä tutkittuihin näytteisiin, eli se oli myös hieman herkempi tunnistamaan sieni-infektioita.
”PCR-menetelmän käytön myötä sieni-infektioiden lääkehoito voidaan kohdentaa ja rajata huomattavasti nopeammin kuin viljelymenetelmän käytön yhteydessä”, kertoo kliinisen mikrobiologian professori, ylilääkäri Ilkka Junttila Oulun yliopistosta. "Tällä on iso merkitys antimikrobisten lääkehoitojen herkkyysongelmien näkökulmasta; liian pitkä tai laajakirjoinen antimikrobinen lääkitys edesauttaa lääkkeille resistenttien kantojen lisääntymistä."
Ihon pinnalliset sieni-infektiot ovat varsin yleisiä infektioita. Perusterveydenhuollossa sieni-infektiot ovat kymmenen yleisimmin diagnosoidun ihosairauden joukossa, joten näiden sairauksien nopea diagnostiikka on tärkeää. Aiemmin näiden infektioiden diagnostiikka on perustunut sieniviljelyyn, joka on menetelmänä tarkka mutta hidas.
Tutkimuksen tekemiseen osallistui Oulun yliopiston ja NordLabin tutkijoiden lisäksi myös Tampereen yliopiston, Fimlabin, Oulun yliopistollisen sairaalan ja Huslabin tutkijoita.
Tutkimusjulkaisu: Aho-Laukkanen E, Mäki-Koivisto V, Torvikoski J, Sinikumpu SP, Huilaja L, Junttila IS. PCR enables rapid detection of dermatophytes in practice. Microbiol Spectr 0:e01049-24. https://doi.org/10.1128/spectrum.01049-24