Presidentti Alexander Stubb tutustui 6G-tutkimukseen ja kehui Oulun yliopiston merkitystä – lippulaivatutkimuksen johtaja Matti Latva-aho: ”Kansainvälisesti merkittävää"

Oulussa vieraillut Tasavallan presidentti Alexander Stubb kiitteli Oulun yliopistollisen sairaalan avajaisissa pitämässään puheessa myös Oulun yliopistoa. Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimusohjelman johtaja, professori Matti Latva-aho pitää vierailua osoituksena uraauurtavan tutkimuksen merkityksestä.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb vieraili keskiviikkona 23.10. Oulussa. Osana vierailua olivat keskustelut myös Oulun yliopiston kanssa. Tasavallan presidentti tutustui muun muassa 6G-tutkimusohjelmaan sekä siihen liittyvään yritysyhteistyöhön. Oulun yliopistollisen sairaalan avajaisissa puhuneen Stubbin mukaan panostukset teknologiaan ja tutkimukseen ja yliopisto ovat Oulun vahvuuksia.

Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimusohjelman johtaja Matti Latva-aho pitää presidentin vierailua hienona osoituksena uraauurtavan tutkimuksen merkityksestä.

”Pidämme erittäin tärkeänä sitä, että myös Tasavallan presidentti on kiinnostunut siitä, mitä 6G-alueella Suomessa tutkitaan ja millaista vaikuttavuutta olemme saaneet aikaan. Tämä on suuri kunnianosoitus Oulussa pitkään tehdylle mobiilitutkimukselle,” Latva-aho sanoo.

Myös yhteistyösuhteiden rehtori ja Oulun yliopistossa vuodenvaihteessa 2025 rehtorina aloittava Arto Maaninen korostaa valtionjohdon vierailun merkitystä.

”Tasavallan presidentin vierailu osoittaa, että niin Oulu kuin Oulun yliopisto ovat kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä. Yhteisesiintyminen johtavien oululaisten korkean teknologian yritysten kanssa toi hyvin esille tutkimuksemme ja koulutuksemme yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Samoin uuden Oulun yliopistollisen sairaalan vihkiäisissä oli ilo kuulla, kuinka tärkeänä yhteistyökumppanina yliopisto nähdään.”

Tärkeää kansainvälistä yhteistyötä

6G Flagship on työllään vahvasti tukenut eri ministeriöiden toimia kansainvälisessä yhteistyössä ja ajankohtaisessa viennin edistämisessä. Latva-aho näkee 6G:n tulevaisuudessa osana ihmisten arkea monin ratkaisevin tavoin.

”Uusia mahdollisuuksia avautuu vaikkapa liikenneturvallisuuden parantamisessa ja robotiikassa. Tekoäly tekee tuloaan myös langattomiin verkkoihin ja sovelluksista sekä itse verkoista tulee älykkäitä ja oppivia. Lisäksi tavoitteena on esimerkiksi taata digitaalisten palvelujen saatavuus ajasta ja paikasta riippumatta myös syrjäseuduille.”

Oulun yliopistossa on panostettu mobiilitietoliikennetutkimukseen1990-luvun alusta alkaen. Vuonna 1995 perustetun Centre for Wireless Communications -tutkimusyksikön tavoitteena oli alun alkaenkin nousta maailman kärkien joukkoon.

”Nyt, vajaat kolmekymmentä vuotta myöhemmin, voimme tyytyväisinä todeta, että tavoite on saavutettu. Matkalle on kuulunut lukuisia menestyksekkäitä kansainvälisiä tutkimusprojekteja, yli 160 väitellyttä tohtoria ja CWC:n kasvaminen yli 200 tutkijan kokonaisuudeksi. Olemme alallamme suurin globaalisti ja alakohtaisissa rankingeissa Suomen ykkönen”, Latva-aho listaa.

Viimeksi päivitetty: 23.10.2024