Reportaasi: oululaiset opiskelijat UNICin kesäkoulussa Bochumissa
Kesäkoulussa keskustelut rakentuivat tapahtuman teeman "Smart City Concepts in Oulu & Bochum: Solutions to Pressing Urban Challenges" ympärille. Opiskelijat keskustelivat akuuteista kaupunkihaasteista, kuten ilmastonmuutoksesta, ja vertailivat erilaisia älykkäitä kaupunkikonsepteja. Kesäkoulun alullepanijoina toimivat Prof. Dr. Michael Roos Ruhrin yliopiston makrotaloustieteen laitokselta ja Prof. Dr. Jaakko Simonen Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta.
Ruhrin yliopisto pääsi haastattelemaan kahta kesäkouluun osallistunutta oululaista opiskelijaa: Arya Yaghoubia ja Anni Niemelää. Arya Yaghoubi on juuri aloittanut tietojenkäsittelytieteen maisterin tutkinnon Oulun yliopistossa, Anni Niemelä puolestaan on valmistumassa markkinoinnin maisteriksi. Haastattelussa he puhuvat siitä, miten kesäkoulussa onnistuttiin menemään teoriaa pidemmälle ja miksi junalla kulkeminen Suomessa on hyvin erilainen kokemus kuin Saksassa.
"Minusta ”Älykkäät kaupungit” oli erittäin mielenkiintoinen aihe, koska se on tällä hetkellä hyvin keskeinen teema kaupungeille," - Arya Yaghoubi
Miksi päätit osallistua kesäkouluun?
Arya Yaghoubi: "Minulle kiinnostavinta oli se, että pääsin matkustamaan toiseen yliopistoon ja toiseen maahan UNIC-kesäkoulua varten. Rakastan matkustamista ja uuden oppimista. Lisäksi pidin älykkäitä kaupunkeja erittäin kiinnostavana aiheena, koska se on tällä hetkellä hyvin tärkeä teema kaupunkien kannalta".
Anni Niemelä: "Tykkäsin erityisesti monitieteellisestä näkökulmasta, kun mukana oli eri opiskelijoita eri pääaineista. Se oli iso plussa minulle, vaikka opiskelen markkinointia ja museologiaa sivuaineenani. Oli siistiä, että oli tällaista monimuotoisuutta!".
Mitä tarkalleen ottaen teit kesäkoulussa?
Arya: "Tarkastelimme älykkäiden kaupunkikonseptien kehittämistä. Samalla keskustelimme siitä, miten Oulun ja Bochumin kaupungit käsittelevät akuutteja haasteita. Vaihdoimme ajatuksia muiden opiskelijoiden kanssa ja kehitimme ryhmissä uusia ideoita, joita esitimme kaupungille".
"Yksi molempien kaupunkien suurimmista haasteista on väestön ikääntymisen aiheuttama demografinen muutos," - Anni Niemelä.
Onko Bochumilla ja Oululla samanlaisia kaupunkihaasteita?
Anni: "Molemmilla kaupungeilla on hyvin samanlainen historia. Siksi oli erittäin mielenkiintoista verrata, miten asiat ovat kehittyneet Oulussa ja Bochumissa. Yksi molempien kaupunkien suurimmista haasteista on väestön ikääntymisen aiheuttama demografinen muutos. Lapsia ei synny tarpeeksi ja vanhusväestön osuus kasvaa. Meidän on siis löydettävä ratkaisuja siihen, miten terveydenhuolto ja eläkkeelle siirtyminen järjestetään. Toinen ongelma on tutkintojen ja avoimien työpaikkojen välinen epäsuhta: esimerkiksi hoitoalalla on paljon avoimia oppisopimuspaikkoja, joita kukaan ei halua hakea. Toisaalta on ihmisiä, joilla on pätevyys, mutta joille ei ole sopivia avoimia työpaikkoja".
Arya: "Aivan. Lisäksi ilmastonmuutos on yksi suurimmista haasteista, jonka kanssa molemmat kaupungit painivat. Molemmat kaupungit tekevät työtä näiden ongelmien ratkaisemiseksi, ja tiedän, että se vie paljon aikaa ja rahaa".
Yllättikö Bochum millään tavalla?
Arya: "Huomasin paljon kulttuurieroja. Esimerkiksi kun Suomessa noustaan bussiin tai metroon, ihmiset pitävät vähintään yhden tai kahden metrin etäisyyden toisistaan. Mutta täällä kaikki istuvat aivan vierekkäin. Se oli hyvin mielenkiintoista. Näin myös paljon ihmisiä erilaisista kulttuuritaustoista Bochumissa. Suomessa samaa näkee lähinnä vain Helsingissä, mutta ei niinkään muissa kaupungeissa. Tämä oli positiivinen asia ja teki minut iloiseksi. Näin myös paljon historiallisia paikkoja ja pystyin tuntemaan kaupungin arvostuksen".
Anni: "Oli hassua, mitä sanoit etäisyydestä, koska se pätee myös kaupunkeihin. Saksalaiset kaupungit ovat niin lähellä toisiaan, kun taas täällä Suomessa voi kestää tunteja päästä seuraavaan kaupunkiin. Me olemme tottuneet näihin pidempiin etäisyyksiin, joten on hullua, että toinen iso kaupunki on vain viidentoista kilometrin päässä".
"Minuun teki erityisen vaikutuksen opiskelijoiden monimuotoisuus," - Arya Yaghoubi.
Mikä teki sinuun suurimman vaikutuksen kesäkoulun viiden päivän aikana?
Anni: "Se, miten paljon saimme aikaan niin lyhyessä ajassa. Mielestäni se, että tulimme yhteen ja sekoitimme ryhmiä niin, että meillä oli opiskelijoita Bochumista ja Oulusta tekemässä yhteistyötä eri ryhmissä, oli hyvä lähestymistapa työskentelyyn. Jokaisen päivän päätteeksi esittelimme tuloksemme. Mielestäni se oli erittäin tehokasta".
Arya: "Minuun teki erityisen vaikutuksen opiskelijoiden monimuotoisuus ja se, että tulimme kaikki hyvin toimeen heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Se oli ihanaa ja toivon näkeväni uudet ystäväni uudelleen tulevaisuudessa - ehkäpä Oulussa".
Mikä on mielestänne tärkein tehtävä molemmille kaupungeille, Oululle ja Bochumille?
Arya: "Mielestäni kaupunkien on kyettävä olemaan ketteriä ja muuttumaan mahdollisimman nopeasti. Joskus byrokratia vaikeuttaa muutosprosesseja".
Anni: ”Ensinnäkin meidän on puututtava ilmastonmuutokseen ja sen mukanaan tuomiin kriiseihin. Oulussakin voi olla kesäisin jopa kolmenkymmen asteen helteitä. Miten siis voimme tulevaisuudessa edes toteuttaa älykkäiden kaupunkien konseptia? Siitä ei ole mitään hyötyä, jos maapallosta tulee asuinkelvoton".
Miksi kansainväliseen kesäkouluun kannattaa osallistua?
Anni: ”Voin suositella UNICin kesäkouluun osallistumista kaikille! On mukavaa vaihtaa opiskelumaisemaa verrattuna tavallisiin yliopisto- tai verkkokursseihin. Vierailimme eri kohteissa Bochumissa ja vaihdoimme ajatuksia paikallisten toimijoiden kanssa, mikä teki koko aiheesta paljon konkreettisemman. Yksi sana, jota käytimme paljon viikon aikana, oli "resilienssi". Se tulee jäämään mieliimme".
Arya: ”Aion kertoa ystävilleni kesäkoulusta ja suosittelen heitä tutustumaan sen verkkosivuihin. Tapasin Bochumissa paljon mukavia ihmisiä ja opin todella paljon. Mukaan tarttui sellaista uutta osaamista, joka ei ole vain teoreettista, vaan jota tulen käyttämään myös myöhemmin elämässäni".
Lyhytaikainen opiskelijaliikkuvuus
Kesäkoulu järjestettiin Eurooppa-yliopisto UNICin (European University of Cities in Post-Industrial Transition) verkoston puitteissa. Verkosto, johon kuuluu nyt kymmenen yliopistoa, kehittää pitkäaikaista ja strategista yhteistyötä sen jäsenien välillä. Nyt järjestetyssä kesäkoulussa keskityttiin UNICin keskeisiin aiheisiin, joita ovat kaupunkiyhteistyö ja yhteiskunnallisiin haasteisiin vastaava osallistava tutkimus.
UNIC4ER-nimikkeen alla verkoston kymmenen yliopistoa edistävät osallistavaa tutkimusta kaupungeissaan. Kauppatieteellisen tiedekunnan (RUB & UO) järjestämän kesäkoulun tavoitteena oli antaa opiskelijoille mahdollisuus vaihtaa tietoa yli oppilaitos- ja maarajojen, hankkia käytännön tietoa tulevaa uraansa varten sekä kokemusta kansainvälisestä tiimityöskentelystä.
Kesäkoulu järjestettiin yhteistyössä Smart City Innovation Unit Bochumin kanssa.
Haastattelu, kuva ja alkuperäinen teksti: Ruhr University Bochum.