Teknologiasta ja yhteisöllisyydestä elinvoimaa maaseudulle – SMART ERA -hanke testaa alustatalouden mahdollisuuksia

Pohjois-Pohjanmaan maaseutualueita kehitetään älykkäiden ratkaisujen ja paikallisyhteisöjen voimalla. Alue on vahvasti mukana kansainvälisessä SMART ERA –hankkeessa, jonka tavoitteena on löytää uusia keinoja elinvoiman vahvistamiseen maaseudulla. Alavieska, Kalajoki ja Nivala toimivat hankkeen pilottialueina Suomessa.
SMART ERA -esite talvisessa maisemassa

SMART ERA -hanke vastaa Euroopan laajuiseen huoleen maaseudun väestökadosta. Tavoitteena on vaikuttaa väestön veto- ja pitovoimaan ja tukea kestävää taloudellista kasvua hyödyntämällä teknologisia ja sosiaalisia innovaatioita. Paikalliset yhteisöt suunnittelevat ja toteuttavat hankkeen toimenpiteitä yhdessä hankekumppanien ja asiantuntijoiden kanssa.

Pilottitoimintaa maaseudun haasteisiin

Monilla maaseutualueilla haasteina ovat palvelujen niukkuus, talouden rakennemuutokset, rajatummat työmarkkinat ja ikääntyvä väestö. Digitalisaatio ja etätyön yleistyminen avaavat uusia mahdollisuuksia maaseudulle, mutta samalla myös haasteita kilpailussa väestöstä ja työvoimasta.

SMART ERA -hankkeessa maaseutuyhteisöjä elävöitetään kokeilemalla alustatalouden tarjoamia ratkaisuja. Pohjois-Pohjanmaalla tullaan pilotoimaan digitaalista palvelualustaa, jonka tarkoitus on yhdistää palveluntarjoajia ja palveluiden tarvitsijoita. Näin palvelut löytyvät helpommin, ja myös pienemmät toimijat voivat tavoittaa uusia asiakkaita.

Tällaisessa alustataloudessa alusta itse ei tuota palveluita, vaan se toimii verkostomaisena välineenä, joka tuo eri toimijat yhteen. Alustatalous viittaa liiketoimintamalliin, jossa digitaalinen alusta yhdistää palveluntarjoajat ja asiakkaat toisiinsa. Tunnettuja esimerkkejä alustataloudesta ovat esimerkiksi kyytipalvelut ja useat verkkokauppa-alustat, kuten Uber tai Airbnb. SMART ERA -hankkeen pilotti tuo vastaavan toimintatavan paikalliselle tasolle: tavoitteena on rakentaa uusia yhteyksiä oman alueen toimijoiden ja asiakkaiden välille.

Vuoropuhelua asiakkaiden ja palveluntarjoajien välillä

Alavieskassa, Kalajoella ja Nivalassa on järjestetty työpajoja, joissa on pohdittu palvelujen kysyntää ja tarjontaa asiakkaiden näkökulmasta. Millaista arjen apua tai elämyksiä ihmiset kaipaavat? Miten palvelut tavoittavat heidät? Entä löytyykö alueelta valmiutta uudenlaiseen tapaan löytää ja tuottaa palveluja?

Myös palveluntarjoajat ovat olleet tiiviisti mukana. Heidän kanssaan on tunnistettu eri kohderyhmien tarpeita, kuten matkailuun, kulttuuriin ja ikääntyneisiin liittyviä palveluita. Yhteisöllisyys ja sosiaalinen pääoma nousevat pilottialueilla esiin tärkeinä voimavaroina.

Asiakkaiden näkökulmasta tärkeiksi tekijöiksi nousevat palvelualustan helppokäyttöisyys, hyvä tarjonta ja ajantasaisuus. Palvelualustan suunnittelu jatkuu kevään 2025 aikana. Pilottitoteuttajien haku avataan touko-kesäkuussa 2025, ja palvelualustaa testataan käytännössä vuoden 2026 aikana.

Hankkeen taustaa

Kansainvälinen SMART ERA -hanke käynnistyi tammikuussa 2024 ja kestää vuoden 2027 loppuun. Hanketta koordinoi italialainen Fondazione Bruno Kessler. Suomesta mukana ovat Oulun yliopisto, Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Itämeri-instituutin säätiö. Kansainväliset hankekumppanit löytyvät Italiasta, Itävallasta, Sveitsistä, Belgiasta, Bosnia ja Hertsegovinasta, Bulgariasta, Puolasta, Sloveniasta ja Espanjasta.

Hanke saa rahoituksensa EU:n Horisontti Eurooppa -puiteohjelmasta. Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin ja Pohjois-Pohjanmaan liiton yhteenlaskettu osuus hankkeen 6,59 miljoonan euron kokonaisbudjetista on hieman yli 570 000 euroa.

Lisätietoja:

projektitutkija Iikka Meriläinen, p. 050 430 9483, iikka.merilainen@oulu.fi

tutkimusjohtaja Ossi Kotavaara, p. 050 573 9124, ossi.kotavaara@oulu.fi

johtaja Matti Muhos, p. 0400 407 590, matti.muhos@oulu.fi

vs. kehittämispäällikkö Saija Tikkanen, p. 040 685 4044, saija.tikkanen@pohjois-pohjanmaa.fi

Oulun yliopiston projektisivu
Hankkeen kv. projektisivu

Viimeksi päivitetty: 27.3.2025