Tulevaisuuden moottoreiden kehitykseen rakennetaan energialaboratorio tutkimuslaitosten ja teollisuuden yhteistyönä
Laboratorio vahvistaa merkittävän uuden tutkimusinfran kautta alueen yritysten TKI-toimia ja kehittää alueen vientipotentiaalia koko Suomen eduksi. Energialaboratorion tavoitteena on toimia poltto- ja moottoriteknologian huippuosaamiskeskuksena. Ainutlaatuista julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä koordinoi Vaasan yliopisto, jonne energialaboratorio sijoittuu.
Oulun yliopiston auto- ja työkonetekniikan professori Juho Könnö kertoo, että vihreän siirtymän edistämisessä tuotekehityksen nopeus nousee yhä merkittävämpään rooliin.
– Energialaboratorio mahdollistaa uusien teknologioiden testaamisen teollisessa mittakaavassa sekä tukee mallipohjaiseen tuotekehitykseen siirtymistä tarjoamalla ainutlaatuisen kokeiluympäristön simulaatiomallien toiminnallisuuden ja tarkkuuden varmistamiseksi. Näin päästään kehittämään asiakasvaatimuksiin vastaavia tuotteita aikaisempaa huomattavasti nopeammin. Lue myös: Moottorien kehitysmenetelmät nopeuttavat siirtymää päästöttömään meriteollisuuteen.
– Uusi energialaboratorio ei ainoastaan edistä teknologista kehitystä, vaan myös vahvistaa sitoutumistamme kestävään energiaan ja tulevaisuuteen. Yhdessä kumppaneidemme kanssa voimme luoda innovatiivisia ratkaisuja, jotka hyödyttävät sekä teollisuutta että yhteiskuntaa laajemmin. Tällaiset yliopistojen ja yritysten yhteisinfrat ovat erityisen tärkeitä, sillä ne vievät sekä yrityksiä, yhteiskuntaa että tiedettä eteenpäin, sanoo Vaasan yliopiston rehtori Minna Martikainen.
– Energialaboratorio mahdollistaa merkittäviä tutkimusavauksia tulevaisuuden energiamurroksen tutkimuksessa. Se edistää lisäksi tutkimusyhteistyötä energiateknologian alalla ja mahdollistaa tutkimushankkeiden ja toimeksiantojen toteuttamisen myös kolmansille osapuolille. Energialaboratorio ei ole siis vain sopimuksen tehneiden partnereiden käytössä, vaan toiminnassa korostuu avoimuus ja ekosysteemimäisyys. Vaikuttavuus syntyy yhteistyöstä, korostaa tutkimuksen vararehtori Mika Grundström.
Uudessa laboratoriossa sijaitsee Wärtsilän yksisylinterimoottori W20, jonka lisäksi Vaasan yliopiston tutkimusinfrassa on muun muassa moottorityyppi W4L20, nopeakäyntisiä moottoreita ja polttoainelaboratorio. Energialaboratorio mahdollistaa myös tulevaisuuden polttoaineiden, kuten vedyn käytön.
VTT:n Liikenne ja liikkuminen -tutkimusalueen johtaja Petri Söderenan mukaan meriliikenteen ja moottorivoimalaitosten kestävien energiamuotojen tutkimus on keskeinen osa vihreää siirtymää.
– Uudessa energialaboratoriossa tullaan kehittämään merkittävästi nykyisiä ratkaisuja energiatehokkaampia ja lähipäästöttömyyteen tähtääviä palamisteknologioita. Energialaboratorio luo aivan uudenlaisen mahdollisuuden alan tutkimukselle tuoden yhteen yksityiset ja julkiset tutkimustahot. Näin voimme yhdessä edistää uusien innovaatioiden syntyä Suomessa.
Wärtsilä Finlandin toimitusjohtaja Hannu Mäntymaa kertoo, että energialaboratorio on yhteinen tutkimusalusta ja uraauurtava yhteistyömalli, joka pienentää yksittäisten toimijoiden investointitarpeita tutkimus- ja kehitysinfraan.
– Laboratoriossa voidaan yhteistyönä tehdä polttomoottoriteknologian perustutkimusta eritoten vihreän siirtymän edistämiseksi niin meriliikenteen kuin voimantuotannon osalta. Uskomme, että tällä on tulevaisuudessa keskeinen rooli Suomen polttomoottoritutkimuksessa siirtyessämme kohti uusiutuvia energiamuotoja.
Lue lisää Oulun yliopiston materiaali- ja konetekniikan tutkimusyksiköstä