Tutkijat kehittivät nopean ja edullisen tavan tunnistaa tehokkaimmat syöpälääkkeet – merkittävä askel kohti yksilöllisempää syövän hoitoa
Innovatiivinen menetelmä perustuu kahteen toisiaan täydentävään tekniikkaan: elävien solujen viivakoodaukseen ja yksisolu-RNA-sekvensointiin. Menetelmän avulla voidaan kartoittaa syöpäsolujen lääkeresistenssiä tai -herkkyyttä säätelevien geenien toimintaa reaaliajassa suoraan potilaan kasvaimesta. Menetelmä mahdollistaa lähes sadan lääkeaineen vaikutusten seulonnan samanaikaisesti yksittäisen solun tarkkuudella.
Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Nature Chemical Biology -lehdessä 31.10.2024.
Tutkimus keskittyi korkea-asteiseen seroosiin munasarjasyöpään, joka on yleisin ja aggressiivisin munasarjasyövän muoto. Tutkijat testasivat solujen käyttäytymistä kymmenillä erilaisilla ja eri mekanismeilla vaikuttavilla lääkeaineilla. Uusi menetelmä paljasti yksittäisten syöpäsolujen välillä monimutkaista RNA-tason vaihtelua vasteena eri lääkeaineisiin.
Tutkijoiden mukaan perinteisten solulinjojen käyttö syöpätutkimuksessa antaa usein liian yksinkertaisen kuvan kasvainten biologisista ominaisuuksista ja tekee lääkevasteiden ennustamisesta haastavaa. Suoraan potilaista otettujen näytteiden käyttö parantaa ennusteiden tarkkuutta, ja lisäksi se mahdollistaa laajan lääkevasteita koskevan tietokannan rakentamisen.
“Mahdollisuus tutkia lääkevasteita primääreissä potilasnäytteissä yksisolutasolla on merkittävä edistysaskel yksilöllistetyssä lääketieteessä”, kommentoi apulaisprofessori Daniela Ungureanu Oulun yliopistosta. “Lähestymistapamme ansiosta voimme nyt analysoida tarkasti yksittäisten syöpien lääkevasteita ja välttää solulinjojen ja eläinmallien käyttöön liittyvän epävarmuuden. Uuden tiedon pohjalta voimme luoda arvokkaan työkalun tukemaan kliinistä päätöksentekoa.”
Kattavan lääkevastetietokannan kehittäminen potilasnäytteistä tulee merkittävästi parantamaan mahdollisuuksia tehokkaiden lääkkeiden löytämiseen ja voi lopulta edistää yksilöllistettyjen syöpähoitojen tuloksia. Tietokannasta lääkärit voivat tunnistaa lääkeresistenssiin tai -herkkyyteen liittyviä geenisäätelyn vasteita, jolloin hoitopäätökset perustuvat aiempaa tarkempaan ja yksilöllisempään tietoon.
“Tutkimustuloksemme avaavat merkittäviä uusia mahdollisuuksia lääkkeiden tehokkaammalle hyödyntämiselle ja yksilöllisille hoitopäätöksille. Tämä tulee hyödyttämään erityisesti niitä potilaita, joilla on huonoennusteinen ja vaikeahoitoinen syöpä”, kertoo tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja, Oulun yliopiston väitöskirjatutkija Alice Dini. "Hyödyntämällä edistyneitä sekvensointimenetelmiä voimme raivata tietä entistä tehokkaammille ja yksilöllisemmille hoitomenetelmille myös korkea-asteisen seroosin munasarjasyövän hoidossa.”
Tutkimus on osa Oulun yliopiston monitieteistä Fibrobesity-tutkimusohjelmaa, ja sitä ovat rahoittaneet Suomen Akatemia, Sigrid Juséliuksen Säätiö ja Syöpäsäätiö. Tutkimuksen tekemiseen osallistui Oulun yliopiston lisäksi tutkijoita myös Helsingin yliopistosta ja Suomen molekyylilääketieteen instituutista (FIMM).
Tutkimusartikkeli: Alice Dini et al. A multiplex single-cell RNA-Seq pharmacotranscriptomics pipeline for drug discovery. Nature Chemical Biology 2024.