Tutkijat keräävät kansalaisten näkemyksiä kosteikoista, kuten soista

Oulun yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat keräävät kansainvälisessä hankkeessa suomalaisten näkemyksiä kosteikoista. Kosteikot ovat monimutkaisia ekosysteemejä, joita luonnehtii maaperän tilapäinen tai pysyvä tulviminen tai kyllästyminen vedellä. Esimerkkejä ovat suot ja tulvatasangot.
Pitkospuut suolla aurinkoisena päivänä.

”Haluamme tietää, mitä ihmiset ajattelevat kosteikoista ja ennallistamistoimenpiteistä sekä millaisia käsityksiä ja asenteita heillä on näitä ekosysteemejä kohtaan”, sanoo professori Tiina Leiviskä Oulun yliopistosta.

Kyselyn päätoteuttaja on belgialainen KU Leuven -yliopisto.

Euroopan unionin rahoittama REWET-hanke edistää makeavetisten kosteikkojen, turvesoiden ja tulvatasankojen kestävää ennallistamista ja suojelua. Kosteikkojen, hiilen ja ilmaston välisen yhteyden ymmärtämiseksi hankkeessa hyödynnetään seitsemää demonstraatioaluetta.

Valituilla alueilla hyödynnetään erilaisia teknologioita kasvihuonekaasujen, biodiversiteetin ja meteorologisten tapahtumien seurantaan. Lisäksi sosiaalista näkökulmaa analysoidaan arvioimalla hankkeen toimien sosiaalista hyväksyntää paikallisten ja keskeisten sidosryhmien keskuudessa sekä eri sukupuolten välillä.

REWET-hanke tukeutuu vahvasti Euroopan kosteikkojen tilan arviointiin ja mallintamiseen. Hanke tarjoaa laajan valikoiman ekosysteemipalveluja sekä soiden ennallistamiseen ja seurantaan kustannustehokkaita ja ympäristöystävällisiä menetelmiä, jotka ovat yhteensopivia tulevaisuuden ilmasto-olosuhteiden kanssa.

Kyselyyn voi vastata osoitteessa oulu.fi/fi/kosteikot

Lue lisää: REWET-hanke edistää makeavetisten kosteikkojen, turvesoiden ja tulvatasankojen kestävää ennallistamista ja suojelua

Lisätietoja:

Professori Elina Oksanen, Itä-Suomen yliopisto

Puh. 050 433 1810, elina.oksanen@uef.fi

Professori Tiina Leiviskä, Oulun yliopisto

Puh. 0294 482386 tiina.leiviska@oulu.fi

Kuva: Roine Piirainen / kuviasuomesta.fi

Viimeksi päivitetty: 20.3.2025