Vietämme Energiansäästöviikkoa - Tiedätkö, miten voit säästää energiaa?

Oulun yliopisto on mukana Energiansäästöviikolla, jonka teemana on energiankäytön uusi aika. Teemalla halutaan korostaa oikea-aikaista sähkönkäyttöä ja kulutuksen siirtämistä.

Vuonna 2023 Linnanmaan ja Kontinkankaan kampusten yhteenlaskettu sähkönkulutus oli 19 806 MWh ja lämmönkulutus 29 951 MWh. Vuoden 2023 kaukolämmön kulutus oli 13,9 % pienempi vuoteen 2019 verrattuna. Sähkön kulutus väheni 1,7 %. Vuosi 2019 on vertailuvuosi yliopiston hiilijalanjäljen seurannassa. Sekä sähkö että lämpö on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä ja on hiilidioksidivapaata.

Linnanmaan kampuksella pyritään vaikuttamaan energian oikea-aikaiseen käyttöön ja kulutuksen laskemiseen kiinteistöteknisillä toimenpiteillä, kuten esimerkiksi säätämällä ilmanvaihdon käyntiaikoja, valaistusta ja sisälämpötiloja kampuksen käytön mukaisesti. Jokainen yliopistoyhteisön jäsen voi osallistua energiankäytön vähentämiseen sammuttamalla valot tiloista, joissa ei oleskella ja sulkemalla sähkölaitteet, joita ei käytetä.

Kotioloissa voit säästää energiaa muun muassa seuraavien vinkkien avulla:

Lämpötilan säätäminen

Yksi merkittävimmistä tavoista säästää energiaa on säätää kodin huonelämpötilaa. Huoneiden suositeltu sisälämpötila on noin 20–22 astetta, mutta makuuhuoneessa lämpötilan voi pitää alhaisempana, noin 18 asteessa. Lämmityskauden aikana kannattaa hyödyntää myös termostaatteja, ja laskea lämpötilaa poissa ollessa tai yöaikaan. Yhden asteen pudotus sisälämpötilassa voi vähentää lämmityskustannuksia jopa viisi prosenttia.

Valaistuksen optimointi

Valaistuksessa kannattaa suosia energiatehokkaita LED-lamppuja, jotka kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä kuin perinteiset hehkulamput. Lisäksi on hyvä muistaa sammuttaa valot tiloista, joissa ei oleskella. Erityisesti ulkovalaistuksessa ajastimen tai liiketunnistimen käyttö on suositeltavaa, jolloin valot palavat vain tarvittaessa.

Kodinkoneiden käyttö

Kodinkoneiden, kuten pesukoneiden, astianpesukoneiden ja jääkaappien, energiatehokas käyttö voi vähentää sähkönkulutusta. Kannattaa esimerkiksi käyttää pesukoneita täysinä, valita alhaisemmat pesulämpötilat ja hyödyntää energiansäästöohjelmia. Jääkaapin ja pakastimen lämpötila kannattaa pitää optimaalisella tasolla (jääkaappi noin 4–6 °C ja pakastin -18 °C). Lisäksi on suositeltavaa sulattaa pakastin säännöllisesti, jotta sen energiatehokkuus säilyy.

Sähkölaitteiden valmiustilat

Monet sähkölaitteet kuluttavat energiaa valmiustilassa ollessaan. Televisiot ja tietokoneet kannattaa sammuttaa kokonaan, kun niitä ei käytetä.

Vedensäästö

Lämmin vesi muodostaa ison osan kodin energiankulutuksesta. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota vedenkäyttöön. Suosi lyhyitä suihkuja, ja valitse hanat ja suihkut, jotka säästävät vettä. Myös astianpesukone ja pyykinpesukone kannattaa käynnistää vain täysinä, jotta vettä ei kulu turhaan.

Näillä pienillä arjen teoilla voi olla suuri vaikutus energiankulutukseen. Kodin energiankäytön optimointi on helppo ja tehokas tapa säästää rahaa ja samalla pienentää omaa hiilijalanjälkeä.

Lähde: Energiansäästöviikko

Jos olet kiinnostunut ympäristön kannalta kestävistä elämäntavoista laajemmin kuin pelkän energiansäästön osalta, voit laskea oman hiilijalanjälkesi Sitran elämäntapatestillä.

Tutustu myös Oulun yliopiston kestävän ja vastuullisen kampusarjen toimenpideohjelmaan

Viimeksi päivitetty: 7.10.2024