Yliopistot lisäävät yhteistyöllä kyberturvallisuuden koulutustarjontaa
Digitalisaatio etenee hurjaa vauhtia ja sitä turvaamaan tarvitaan osaajia. Suomessa, Euroopassa ja maailmalla yleensäkin on valtava pula kyberturvallisuuden osaajista. Uudella hankkeella saadaan Suomen tilannetta parannettua yhteistyössä.
Jyväskylän yliopisto koordinoi 2,2 miljoonan euron hanketta, joka tähtää kyberturvallisuusalan koulutuksen kehittämiseen Suomessa. Muut hankkeen toteuttajat ovat Aalto yliopisto, Helsingin yliopisto, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi. Hankkeen rahoitus jakautuu näiden yliopistojen kesken.
”Olemme mukana, koska meillä on hyvää ja ainutlaatuista käytännön osaamista kyberturvallisuuden saralla. Lisäksi meillä alkaa uusi suuntautumisvaihtoehto, jonka opiskelijoille haluamme tarjota erinomaisia kursseja myös yhteistyössä muiden yliopistojen kanssa. Haluamme jakaa omaa osaamistamme muille yliopistoille ja ottaa vastaan muiden yliopistojen tarjonnasta täydentäviä kursseja”, Oulun yliopiston ja Maanpuolustuskorkeakoulun yhteinen kyberturvallisuuden professori Kimmo Halunen kertoo ja jatkaa.
”Käytännössä siis uudessa suuntautumisvaihtoehdossa tarjoamiamme kursseja tullaan tarjoamaan myös muille yliopistoille. Muiden yliopistojen kursseja tulee mahdolliseksi suorittaa myös meillä. Kehitämme omaa opetustamme vastaamaan tämän uuden yhteistyön vaatimuksia.”
Hankkeen vastuullinen johtaja professori Mikko Siponen Jyväskylän yliopistosta kertoo, että hankkeen keskeisenä tavoitteena on lisätä valmistuvien erityisosaajien määrää Suomessa.
”Hanke lisää yliopisto-opiskelijoille tarjolla olevaa kyberturvallisuuden opetustarjontaa yli korkeakoulurajojen”, Siponen kertoo.
Yliopistojen välistä yhteistyötä ja koulutuksellisia ratkaisuja kehitetään niin, että tulevaisuudessa opiskelijat voisivat täydentää osaamistaan eri yliopistojen kyberturvallisuuden opintotarjonnasta huolimatta siitä missä yliopistossa ovat kirjoilla. Siposen mukaan tutkimukseen perustuva opetus on välttämättömyys yliopisto-opetuksessa. Hanke mahdollistaa yliopistojen oman opetuksen keskittämistä alueilla, joista yliopiston tutkijoilla on vankka tieteellinen ymmärrys.
Yliopisto-opiskelijoiden lisäksi tarkoituksena on lisätä opintotarjontaa myös jo työelämässä oleville ihmisille muun muassa verkossa tarjottavan täydennyskoulutuksen avulla.
Lue lisää Jyväskylän yliopiston uutissivulta tästä.