Hiilihappoanhydraasit II, IX ja XII ruokatorven ja pohjukaissuolen sairauksissa
Väitöstilaisuuden tiedot
Väitöstilaisuuden päivämäärä ja aika
Väitöstilaisuuden paikka
Oulun yliopistollinen sairaala, luentosali 1. Etäyhteys: https://oulu.zoom.us/j/66127028063
Väitöksen aihe
Hiilihappoanhydraasit II, IX ja XII ruokatorven ja pohjukaissuolen sairauksissa
Väittelijä
Lääketieteen lisensiaatti Minna Nortunen
Tiedekunta ja yksikkö
Oulun yliopiston tutkijakoulu, Lääketieteellinen tiedekunta, Syövän ja translationaalisen lääketieteen tutkimusyksikkö ja Kirurgian klinikka
Oppiaine
Lääketiede
Vastaväittäjä
Professori Caj Haglund, Helsingin yliopisto
Kustos
Professori Juha Saarnio, Oulun yliopisto
Uutta tietoa ruokatorven ja pohjukaissuolen sairauksista
Väitöstyössä tutkittiin elimistön happo-emäs -tasapainoa sääteleviä entsyymejä, hiilihappoanhydraaseja ja niiden ilmentymistä ruokatorven ja pohjukaissuolen sairauksissa. Tavoitteena oli selvittää, onko hiilihappoanhydraaseilla mahdollisesti merkitystä ruokatorven refluksisairaudessa, tai ovatko ne ennusteellisia merkkiaineita ruokatorven tai pohjukaissuolen syövissä.
Ruokatorven refluksitauti on hyvin yleinen sairaus, jossa liiallinen happoaltistus ruokatorven alaosassa johtaa ruokatorven tulehdukseen. Krooninen refluksitauti puolestaan saattaa aiheuttaa nk. Barrettin ruokatorven syntymisen, jossa ruokatorven alaosan levyepiteeli muuntuu suoli-, tai mahalaukkutyypin lieriöepiteeliksi. Tällainen muutos nostaa voimakkaasti potilaan riskiä sairastua myöhemmin ruokatorven syöpään. Ruokatorven syöpä on huonoennusteinen tauti, Syöpärekisterin viimeisimmän raportin (2019) mukaan viiden vuoden eloonjäämisluvut Suomessa ovat miehillä vain 15 % ja naisilla 20 %. Ennusteellisia merkkiaineita ohjaamaan ruokatorvisyövän hoitoa ei ole juurikaan saatu kliiniseen käyttöön.
Tutkimuksessa selvisi, että hiilihappoanhydraasit ilmentyvät merkittävästi normaalia ruokatorven limakalvoa voimakkaammin tulehtuneessa ruokatorvessa ja mahdollisesti osallistuvat ruokatorven limakalvon puolustukseen happoylimäärää vastaan. Barrettin ruokatorvessa hiilihappoanhydraasien ilmentyminen kullekin isoentsyymille tyypillistä, mutta ne eivät vaikuttaneet soveltuvan ruokatorvisyövän esiasteiden tunnistamiseen. Ruokatorven syövässä hiilihappoanhydraasit eivät osoittautuneet ennusteellisiksi tekijöiksi, vaikkakin osalla isoentsyymeistä nähtiin merkitsevä yhteys kliinispatologisiin muuttujiin, kuten etäpesäkkeiseen tautiin.
Pohjukaissuolen syöpä on puolestaan hyvin harvinainen sairaus, jonka johdosta sen ennusteellisia merkkiaineita tunnetaan vain vähän. Väitöstyössä tutkittiin hiilihappoanhydraasien ilmentymistä pohjukaissuolen hyvänlaatuisissa limakalvomuutoksissa, jotka tunnetaan syövän esiasteina, sekä pohjukaissuolen syövässä. Hiilihappoanhydraasit eivät tässäkään kasvaintyypissä osoittautuneet itsenäisiksi ennustetekijöiksi. Kuitenkin on mahdollista, että suuremmalla, kansallisella aineistolla, hiilihappoanhydraasi IX :n korkea ilmentyminen voitaisiin osoittaa suotuisan ennusteen merkkiaineeksi.
Ruokatorven refluksitauti on hyvin yleinen sairaus, jossa liiallinen happoaltistus ruokatorven alaosassa johtaa ruokatorven tulehdukseen. Krooninen refluksitauti puolestaan saattaa aiheuttaa nk. Barrettin ruokatorven syntymisen, jossa ruokatorven alaosan levyepiteeli muuntuu suoli-, tai mahalaukkutyypin lieriöepiteeliksi. Tällainen muutos nostaa voimakkaasti potilaan riskiä sairastua myöhemmin ruokatorven syöpään. Ruokatorven syöpä on huonoennusteinen tauti, Syöpärekisterin viimeisimmän raportin (2019) mukaan viiden vuoden eloonjäämisluvut Suomessa ovat miehillä vain 15 % ja naisilla 20 %. Ennusteellisia merkkiaineita ohjaamaan ruokatorvisyövän hoitoa ei ole juurikaan saatu kliiniseen käyttöön.
Tutkimuksessa selvisi, että hiilihappoanhydraasit ilmentyvät merkittävästi normaalia ruokatorven limakalvoa voimakkaammin tulehtuneessa ruokatorvessa ja mahdollisesti osallistuvat ruokatorven limakalvon puolustukseen happoylimäärää vastaan. Barrettin ruokatorvessa hiilihappoanhydraasien ilmentyminen kullekin isoentsyymille tyypillistä, mutta ne eivät vaikuttaneet soveltuvan ruokatorvisyövän esiasteiden tunnistamiseen. Ruokatorven syövässä hiilihappoanhydraasit eivät osoittautuneet ennusteellisiksi tekijöiksi, vaikkakin osalla isoentsyymeistä nähtiin merkitsevä yhteys kliinispatologisiin muuttujiin, kuten etäpesäkkeiseen tautiin.
Pohjukaissuolen syöpä on puolestaan hyvin harvinainen sairaus, jonka johdosta sen ennusteellisia merkkiaineita tunnetaan vain vähän. Väitöstyössä tutkittiin hiilihappoanhydraasien ilmentymistä pohjukaissuolen hyvänlaatuisissa limakalvomuutoksissa, jotka tunnetaan syövän esiasteina, sekä pohjukaissuolen syövässä. Hiilihappoanhydraasit eivät tässäkään kasvaintyypissä osoittautuneet itsenäisiksi ennustetekijöiksi. Kuitenkin on mahdollista, että suuremmalla, kansallisella aineistolla, hiilihappoanhydraasi IX :n korkea ilmentyminen voitaisiin osoittaa suotuisan ennusteen merkkiaineeksi.
Viimeksi päivitetty: 23.1.2024