Ihmisten aivopulsaatiot unessa

Väitöstilaisuuden tiedot

Väitöstilaisuuden päivämäärä ja aika

Väitöstilaisuuden paikka

Luentosali 7, Oulun yliopistollinen sairaala, Kajaanintie 50

Väitöksen aihe

Ihmisten aivopulsaatiot unessa

Väittelijä

Terveystieteiden maisteri (TtM) Heta Helakari

Tiedekunta ja yksikkö

Oulun yliopiston tutkijakoulu, Lääketieteellinen tiedekunta, Lääketieteen tekniikan ja terveystieteiden tutkimusyksikkö

Oppiaine

Lääketieteellinen fysiikka ja tekniikka

Vastaväittäjä

Professori Sari-Leena Himanen, Tampereen yliopisto

Kustos

Professori Vesa Kiviniemi, Oulun yliopisto

Vieraile väitöstilaisuudessa

Lisää tapahtuma kalenteriin

Aivojen puhdistumista ajavat pulsaatiot voimistuvat jo kevyessä unessa

Tutkimukset ovat osoittaneet, että aivojen glymfaattinen toiminta eli puhdistuminen kiihtyy etenkin syvässä unessa. Lisäksi on osoitettu, että tätä kuona-aineiden poistumista ajaa etenkin sykkeen tahtinen aivopulsaatio, ja myös hengityksellä ja hitaalla aivojen verisuonten sykinnällä on ehdotettu olevan osuutta. Tässä tutkimuksessa selvitimme näiden kolmen pulsaation muutoksia terveillä tutkittavilla, heidän nukkuessaan magneettikuvantamislaitteessa.
Tutkimme aivopulsaatioita nopealla toiminnallisella magneettikuvantamisella (TMK) yhdessä aivosähkökäyrän ja hengitys- ja sykemittareiden kanssa. Tutkimme pulsaatioiden voimakkuutta, nopeutta, suuntaa ja säännöllisyyttä.
Kaikki kolme aivopulsaatiota voimistuivat nukkuessa kevyttä N1-2 unta, ja hidas sykintä sekä hengityspulsaatiot myös nopeutuivat. Torketta syvempi N2 uni voimisti pulsaatioita laajemmilla aivoalueilla, säännöllisti hengityspulsaation koko aivoissa ja voimisti aivoselkäydinnesteen pulsaatiota. Torkahtaminen valvotun yön jälkeen lisäsi hidasta sykintää enemmän kuin ei valvottuna. Pulsaatiomuutokset tapahtuivat samoilla alueilla aivosähkökäyrän hitaiden delta-aaltojen kanssa, tukien aiempaa tutkimusta.
Tulokset viittaavat siihen, että aivopulsaatioilla on merkittävä rooli nukkuessa aivojen puhdistumisen lisääjänä. Työ antaa merkittävää tietoa aivojen toiminnasta nukkuessa ja se toimii pohjana aivosairauksien diagnostiikassa ja ennaltaehkäisyssä.
Viimeksi päivitetty: 20.5.2024