Kohti terveyslähtöistä ruokareseptien suosittelua

Väitöstilaisuuden tiedot

Väitöstilaisuuden päivämäärä ja aika

Väitöstilaisuuden paikka

IT116

Väitöksen aihe

Kohti terveyslähtöistä ruokareseptien suosittelua

Väittelijä

Tieteen maisteri Mehrdad Rostami

Tiedekunta ja yksikkö

Oulun yliopiston tutkijakoulu, Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, Konenäkö ja signaalianalyysi

Oppiaine

Tietotekniikan tohtorikoulutuksen tutkinto-ohjelma

Vastaväittäjä

Apulaisprofessori Amir M. Rahmani, University of California

Kustos

Apulaisprofessori Mourad Oussalah, Oulun yliopisto

Vieraile väitöstilaisuudessa

Lisää tapahtuma kalenteriin

Kohti terveyslähtöistä ruokareseptien suosittelua

Tutkimukseni pääpaino on ollut ruokasuositusjärjestelmien (Food Recommender Systems, FRS) kehittämisessä ja parantamisessa. Nämä innovatiiviset työkalut on suunniteltu edistämään terveellisempiä ruokailutottumuksia tarjoamalla yksilöllisiä ruokasuosituksia. Kun ihmiset pyrkivät tekemään terveellisempiä ravitsemusvalintoja, FRS auttaa käyttäjiä navigoimaan laajassa ruokavaihtoehtojen joukossa, vähentäen verkossa saatavilla olevan tiedon määrän aiheuttamaa ylivoimaisuutta ja tukien yksilöitä tasapainoisten ja ravitsevien aterioiden valinnassa. Perinteisesti monet FRS-järjestelmät ovat perustuneet ainoastaan käyttäjän aiempiin arvioihin tai suosikkituotteisiin, usein sivuuttaen tärkeitä tekijöitä, kuten ainesosat ja käyttäjien mieltymysten dynaamisuuden. Lisäksi perinteiset FRS-järjestelmät ovat usein läpinäkymättömiä, mikä tekee epäselväksi, miksi tietty suositus on annettu. Selitettävyyden puute yhdistettynä rajoitettuun huomioon terveydellisiin ja emotionaalisiin näkökohtiin voi heikentää käyttäjien luottamusta ja sitoutumista näihin järjestelmiin.

Vastauksena näihin rajoituksiin tutkimukseni esittelee useita uusia menetelmiä FRS-järjestelmien parantamiseksi. Tutkin tapoja tehdä näistä järjestelmistä sopeutuvampia yksittäisten käyttäjien ja ryhmien muuttuville mieltymyksille integroimalla tärkeitä tekijöitä, kuten ainesosatiedot, terveyteen liittyvät tavoitteet ja emotionaaliset oivallukset. Lisäksi kehitin selitettäviä FRS-malleja, jotka paljastavat kunkin suosituksen taustalla olevan logiikan, mahdollistaen käyttäjien ymmärtää ja luottaa järjestelmän ehdotuksiin. Muita malleja suunnattiin oikeudenmukaisuuteen ja terveysnäkökulmiin varmistaen, että kaikilla käyttäjillä on yhdenvertainen pääsy terveyssuosituksiin heidän taustastaan tai ruokavalioasetuksistaan riippumatta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että näiden tekijöiden huomioiminen parantaa suositusten osuvuutta ja tarkkuutta. Mallimme saavuttivat merkittävää parannusta käyttäjätyytyväisyydessä mahdollistamalla yksilöille terveyteen liittyvien tavoitteiden ja henkilökohtaisten makumieltymysten tasapainottamisen.

Auttamalla käyttäjiä tekemään terveellisempiä ruokavalintoja nämä FRS-järjestelmät voivat vaikuttaa myönteisesti kansanterveydellisiin tuloksiin ja tukea WHO ehdottamia globaaleja terveyden tavoitteita. Lisäksi sisällyttämällä oikeudenmukaisuus ja selitettävyys nämä järjestelmät eivät ainoastaan tue terveellisempiä elämäntapoja, vaan myös edistävät inklusiivisuutta ja vastuullisuutta, mahdollistaen käyttäjille parempien ja tietoisempien valintojen tekemisen, jotka edistävät hyvinvointia moninaisissa yhteisöissä. Tämän tutkimuksen kautta pyrin luomaan FRS-järjestelmiä, jotka eivät ainoastaan täytä ravitsemuksellisia tarpeita, vaan myös edistävät terveellisempiä, läpinäkyvämpiä ja oikeudenmukaisempia ruokasuosituskokemuksia kaikille käyttäjille.
Viimeksi päivitetty: 20.11.2024