Kohti terveyslähtöistä ruokareseptien suosittelua
Väitöstilaisuuden tiedot
Väitöstilaisuuden päivämäärä ja aika
Väitöstilaisuuden paikka
IT116
Väitöksen aihe
Kohti terveyslähtöistä ruokareseptien suosittelua
Väittelijä
Tieteen maisteri Mehrdad Rostami
Tiedekunta ja yksikkö
Oulun yliopiston tutkijakoulu, Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, Konenäkö ja signaalianalyysi
Oppiaine
Tietotekniikan tohtorikoulutuksen tutkinto-ohjelma
Vastaväittäjä
Apulaisprofessori Amir M. Rahmani, University of California
Kustos
Apulaisprofessori Mourad Oussalah, Oulun yliopisto
Kohti terveyslähtöistä ruokareseptien suosittelua
Tutkimukseni pääpaino on ollut ruokasuositusjärjestelmien (Food Recommender Systems, FRS) kehittämisessä ja parantamisessa. Nämä innovatiiviset työkalut on suunniteltu edistämään terveellisempiä ruokailutottumuksia tarjoamalla yksilöllisiä ruokasuosituksia. Kun ihmiset pyrkivät tekemään terveellisempiä ravitsemusvalintoja, FRS auttaa käyttäjiä navigoimaan laajassa ruokavaihtoehtojen joukossa, vähentäen verkossa saatavilla olevan tiedon määrän aiheuttamaa ylivoimaisuutta ja tukien yksilöitä tasapainoisten ja ravitsevien aterioiden valinnassa. Perinteisesti monet FRS-järjestelmät ovat perustuneet ainoastaan käyttäjän aiempiin arvioihin tai suosikkituotteisiin, usein sivuuttaen tärkeitä tekijöitä, kuten ainesosat ja käyttäjien mieltymysten dynaamisuuden. Lisäksi perinteiset FRS-järjestelmät ovat usein läpinäkymättömiä, mikä tekee epäselväksi, miksi tietty suositus on annettu. Selitettävyyden puute yhdistettynä rajoitettuun huomioon terveydellisiin ja emotionaalisiin näkökohtiin voi heikentää käyttäjien luottamusta ja sitoutumista näihin järjestelmiin.
Vastauksena näihin rajoituksiin tutkimukseni esittelee useita uusia menetelmiä FRS-järjestelmien parantamiseksi. Tutkin tapoja tehdä näistä järjestelmistä sopeutuvampia yksittäisten käyttäjien ja ryhmien muuttuville mieltymyksille integroimalla tärkeitä tekijöitä, kuten ainesosatiedot, terveyteen liittyvät tavoitteet ja emotionaaliset oivallukset. Lisäksi kehitin selitettäviä FRS-malleja, jotka paljastavat kunkin suosituksen taustalla olevan logiikan, mahdollistaen käyttäjien ymmärtää ja luottaa järjestelmän ehdotuksiin. Muita malleja suunnattiin oikeudenmukaisuuteen ja terveysnäkökulmiin varmistaen, että kaikilla käyttäjillä on yhdenvertainen pääsy terveyssuosituksiin heidän taustastaan tai ruokavalioasetuksistaan riippumatta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että näiden tekijöiden huomioiminen parantaa suositusten osuvuutta ja tarkkuutta. Mallimme saavuttivat merkittävää parannusta käyttäjätyytyväisyydessä mahdollistamalla yksilöille terveyteen liittyvien tavoitteiden ja henkilökohtaisten makumieltymysten tasapainottamisen.
Auttamalla käyttäjiä tekemään terveellisempiä ruokavalintoja nämä FRS-järjestelmät voivat vaikuttaa myönteisesti kansanterveydellisiin tuloksiin ja tukea WHO ehdottamia globaaleja terveyden tavoitteita. Lisäksi sisällyttämällä oikeudenmukaisuus ja selitettävyys nämä järjestelmät eivät ainoastaan tue terveellisempiä elämäntapoja, vaan myös edistävät inklusiivisuutta ja vastuullisuutta, mahdollistaen käyttäjille parempien ja tietoisempien valintojen tekemisen, jotka edistävät hyvinvointia moninaisissa yhteisöissä. Tämän tutkimuksen kautta pyrin luomaan FRS-järjestelmiä, jotka eivät ainoastaan täytä ravitsemuksellisia tarpeita, vaan myös edistävät terveellisempiä, läpinäkyvämpiä ja oikeudenmukaisempia ruokasuosituskokemuksia kaikille käyttäjille.
Vastauksena näihin rajoituksiin tutkimukseni esittelee useita uusia menetelmiä FRS-järjestelmien parantamiseksi. Tutkin tapoja tehdä näistä järjestelmistä sopeutuvampia yksittäisten käyttäjien ja ryhmien muuttuville mieltymyksille integroimalla tärkeitä tekijöitä, kuten ainesosatiedot, terveyteen liittyvät tavoitteet ja emotionaaliset oivallukset. Lisäksi kehitin selitettäviä FRS-malleja, jotka paljastavat kunkin suosituksen taustalla olevan logiikan, mahdollistaen käyttäjien ymmärtää ja luottaa järjestelmän ehdotuksiin. Muita malleja suunnattiin oikeudenmukaisuuteen ja terveysnäkökulmiin varmistaen, että kaikilla käyttäjillä on yhdenvertainen pääsy terveyssuosituksiin heidän taustastaan tai ruokavalioasetuksistaan riippumatta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että näiden tekijöiden huomioiminen parantaa suositusten osuvuutta ja tarkkuutta. Mallimme saavuttivat merkittävää parannusta käyttäjätyytyväisyydessä mahdollistamalla yksilöille terveyteen liittyvien tavoitteiden ja henkilökohtaisten makumieltymysten tasapainottamisen.
Auttamalla käyttäjiä tekemään terveellisempiä ruokavalintoja nämä FRS-järjestelmät voivat vaikuttaa myönteisesti kansanterveydellisiin tuloksiin ja tukea WHO ehdottamia globaaleja terveyden tavoitteita. Lisäksi sisällyttämällä oikeudenmukaisuus ja selitettävyys nämä järjestelmät eivät ainoastaan tue terveellisempiä elämäntapoja, vaan myös edistävät inklusiivisuutta ja vastuullisuutta, mahdollistaen käyttäjille parempien ja tietoisempien valintojen tekemisen, jotka edistävät hyvinvointia moninaisissa yhteisöissä. Tämän tutkimuksen kautta pyrin luomaan FRS-järjestelmiä, jotka eivät ainoastaan täytä ravitsemuksellisia tarpeita, vaan myös edistävät terveellisempiä, läpinäkyvämpiä ja oikeudenmukaisempia ruokasuosituskokemuksia kaikille käyttäjille.
Viimeksi päivitetty: 20.11.2024