Neuropsykologiset ominaispiirteet, tunteiden tunnistaminen ja tarkkaavuushäiriö autismikirjon häiriössä egyptiläislapsilla. Erot egyptiläis- ja suomalaislasten autismikirjon häiriössä.
Väitöstilaisuuden tiedot
Väitöstilaisuuden päivämäärä ja aika
Väitöstilaisuuden paikka
Auditorio F202 (Aapistie 5)
Väitöksen aihe
Neuropsykologiset ominaispiirteet, tunteiden tunnistaminen ja tarkkaavuushäiriö autismikirjon häiriössä egyptiläislapsilla. Erot egyptiläis- ja suomalaislasten autismikirjon häiriössä.
Väittelijä
Master of Science Sherin Elsheikh
Tiedekunta ja yksikkö
Oulun yliopiston tutkijakoulu, Lääketieteellinen tiedekunta, Kliinisen lääketieteen tutkimusyksikkö
Oppiaine
Lastenpsykiatria
Vastaväittäjä
Professori Marja Laasonen, Itä-Suomen yliopisto
Kustos
Emerita Professori Irma Moilanen, Oulun yliopisto
Neuropsykologinen suoriutuminen ja tunteiden tunnistaminen lapsilla, joilla on autismikirjon häiriö -samanaikaisen tarkkaavuushäiriön vaikutus
Tutkimus osoitti, että Egyptissä lapsilla, joilla on autismikirjon häiriö (ASD) tai samanaikainen ASD ja aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD), on heikommat neuropsykologiset taidot ja kyky tunnistaa tunteita kuin lapsilla, joilla on ADHD. Tutkimus myös osoitti, että ADHD-oireista voi olla autismikirjon lapsille sekä haittaa että hyötyä. ADHD-oireet saattavat esimerkiksi heikentää autismikirjon lasten suunnittelu-ja tunteiden tunnistamiskykyä sekä nimimuistia, mutta parantaa kielellistä sujuvuutta ja kasvomuistia. Egyptiläiset ASD ja ADHD-lapset tulkitsivat tunteita kielteisemmin kuin neurotyypilliset lapset. Tutkimus myös osoitti, että kulttuuri voi vaikuttaa ASD-lasten kielelliseen ja ei-kielelliseen sujuvuuteen. Sen sijaan ASD-lasten hyvä esinemuisti sekä haasteet kasvomuistissa ja kyvyssä tunnistaa tunteita näyttävät olevan kulttuurisesti riippumattomia. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää hoitosuunnitelmien teossa egyptiläislapsilla ja Skandinaviassa Lähi-Idän maista tulevien maahanmuuttaja- ja pakolaistaustaisten ASD-lasten kanssa.
Viimeksi päivitetty: 26.5.2023