Transformatiivinen läpinäkyvyys luonnonvaratulojen paikallishallinnoss

Väitöstilaisuuden tiedot

Väitöstilaisuuden päivämäärä ja aika

Väitöstilaisuuden paikka

TA105

Väitöksen aihe

Transformatiivinen läpinäkyvyys luonnonvaratulojen paikallishallinnoss

Väittelijä

Filosofian maisteri (FM) Primi Suharmadhi Putri

Tiedekunta ja yksikkö

Oulun yliopiston tutkijakoulu, Luonnontieteellinen tiedekunta, Maantieteen tutkimusyksikkö

Oppiaine

Kulttuurimaantiede

Vastaväittäjä

Professori Roy Maconachie, Bathin yliopisto

Kustos

Professori Päivi Lujala, Oulun Yliopisto

Vieraile väitöstilaisuudessa

Lisää tapahtuma kalenteriin

Läpinäkyvyys luonnonvarojen hallinnassa

Luonnonvarojen, kuten öljyn ja kaivosten, hyödyntämiseen liittyy usein korruptiota, huonoa hallintoa ja epätasa-arvoista hyötyjen jakautumista paikallisyhteisöille. Läpinäkyvyysaloitteiden tavoitteena on tehdä tietoa tuloista ja hallinnasta julkiseksi, mutta pelkkä tiedon julkaiseminen ei ole merkittävästi parantanut hallintoa tai vahvistanut yhteisöjen asemaa.
Tässä väitöskirjassa esitetään, että läpinäkyvyyden tulee mennä tiedon julkistamista pidemmälle. Sen tulee osallistaa kansalaisia, edistää heidän osallistumistaan päätöksentekoon ja varmistaa, että päättäjät reagoivat heidän huoliinsa. Transparency Cube, tässä väitöskirjassa esitelty malli, yhdistää kolme keskeistä elementtiä: (1) selkeä ja relevantti tieto, (2) kansalaisten toiminta ja (3) vastuullisuusmekanismit, jotka varmistavat hallituksen reagoivan kansalaisten tarpeisiin.
Tutkimus tarkastelee kahta öljyrikasta aluetta Indonesiassa, joissa on toteutettu paikallisia läpinäkyvyysaloitteita. Lisäksi analysoidaan Indonesian mineraali- ja kaivoslakeja kansalaisten oikeuksien ja roolien ymmärtämiseksi luonnonvarahallinnassa. Haastattelujen, asiakirja-analyysin ja kenttähavaintojen avulla tutkimus selvittää tekijöitä, jotka vaikuttavat kansalaisten osallistumiseen läpinäkyvyyspolitiikassa. Tulokset osoittavat, että osallistuminen riippuu oikeudellisista kehyksistä, luonnonvarojen hyödyntämisen vaikutuksista arkeen ja kansalaisten vuorovaikutuksesta päättäjien kanssa. Lisäksi tutkimus korostaa, että läpinäkyvyyden suunnittelussa on huomioitava paikallinen konteksti, kuten kohdekansalaisten ryhmät ja heidän asuinpaikkansa.
Tämä väitöskirja tuo neljä keskeistä kontribuutiota. Ensinnäkin se kehittää transformatiivisen läpinäkyvyyden käsitteen luonnonvarahallinnassa. Toiseksi se esittelee Transparency Cube -mallin työkaluksi läpinäkyvyysaloitteiden suunnitteluun ja arviointiin. Kolmanneksi se painottaa paikallisten olosuhteiden merkitystä kansalaisten osallistumisessa. Neljänneksi se tuo esiin kuilun eliitin ja kansalaisten käsityksissä läpinäkyvyydestä ja vastuullisuudesta.
Väitöskirja haastaa ajatuksen, että läpinäkyvyys toimisi samalla tavalla kaikissa konteksteissa. Sen sijaan se korostaa, että tehokas läpinäkyvyys on suunniteltava paikallisten yhteisöjen tarpeiden mukaisesti, jotta kansalaiset voivat toimia aktiivisina vaikuttajina luonnonvarahallinnossa. Nämä havainnot tarjoavat arvokasta tietoa päätöksentekijöille ja asiantuntijoille, jotka pyrkivät parantamaan läpinäkyvyyttä kaivannaissektorilla.
Viimeksi päivitetty: 20.3.2025