Päivystyslääkärin työtä elämän näyteikkunalla
Oulu yliopisto oli Iita Daavittilalle luonteva valinta, sillä perheen kotipaikka oli lukioaikana muodostunut Ouluun.
”Kovasti muistan vannoneeni lähteväni takaisin etelään, mutta jotenkin tämä pohjoinen leppoisuus valloitti minut. En lopulta miettinytkään muita yliopistoja”, Daavittila nauraa.
Lääketiede ei sen sijaan ollut Daavittilalle selkeä kutsumus.
”Se alkoi hahmottua lukioaikoina. Olin hyvin kiinnostunut myös muun muassa yhteiskunnallisista aloista ja historiasta, mutta lääketiede valikoitui lopulta ehkä siksi, että se on mielestäni sellainen akateeminen duunariala, jonka kautta tulevaisuus oli helppo hahmottaa: kun opiskelen tämän tutkinnon, minulla on tällainen ammatti.”
Päivystyksessä heti kuin kotona
Opintojen loppuvaiheessa Daavittila alkoi tehdä lääkärin töitä Oulun seudun yhteispäivystyksessä ja se tuntui heti omalta.
”Jostain syystä minulla oli heti siinä työyhteisössä tunne, että olen kotona. Siinä oltiin yhdessä tekemisen äärellä ja sai auttaa monenlaisia potilaita. Koin silloin ja koen nyt, että päivystys on eräänlainen elämän näyteikkuna. Siellä näkee koko elämän kirjon ja myös sen, mitkä asiat ja palvelut meidän yhteiskunnassamme toimivat ja mitkä eivät.”
Päivystystyössä tilanteet muuttuvat koko ajan ja pitää hakea keinot, joilla selvitään.
”Välilä on todella raskaita vuoroja ja riittämättömyyden tunnetta, ja vastapainona sitten taas mahtavan ilahduttavia potilastapauksia ja hienoja onnistumisia.”
Daavittilalla ei tuolloin ollut vielä erikoisalaa. Hän jäi töihin päivystykseen ja teki erikoistumispalvelujaksoja sellaisilla aloilla, jotka tukivat hänen valmistumistaan.
Akuuttilääketieteen erikoisala perustettiin virallisesti vuonna 2013, ja Daavittila oli toinen kahdesta ensiksi erikoistuneesta akuuttilääketieteen erikoislääkäristä.
Omalta tuntuva erikoistumisala
Daavittilalle itselleen oman erikoistumisalan löytyminen oli hänen sanojensa mukaan eräänlainen uuden ajan luomistarina: vaikka erikoistumisalaa ei vielä ollut edes olemassa, Daavittila kulki ikään kuin sitä kohti, tehden itselleen merkitykselliseltä tuntuvaa työtä.
”Suosittelen vahvasti juuri menemään niitä asioita kohti, mistä itse tykkää – ei niitä, jotka ehkä mielletään siisteinä tai mediaseksikkäinä. Lääkärin työtä voi tehdä niin monessa eri ympäristössä. Kysy itseltäsi, tykkäätkö tehdä työtä rauhallisessa tahdissa virka-aikana vai sytytkö vaihtuvista tilanteista. Aina voi myös vaihtaa mieltä”, Daavittila toteaa.
Daavittila kannustaa erikoistumaan, vaikka tiedostaakin, että moni siirtyy tyytyväisenä työeämään ilman erikoistumista.
”Jos jokin ala kiinnostaa syvemmin, siihen saa erikoislääkärikoulutuksen myötä laajaa näkökulmaa.”
Luottavainen katse tulevaisuuteen
Laajaa näkökulmaa Daavittila on hakenut myös tutkijavaihdosta Tulanen yliopistosta New Orleansista, missä hän oli tutkijavaihdossa valmistellen geenisekvenointia käsittelevää väitöskirjaansa vuonna 2005.
”Amerikkalaisilta opin sosiaalisuuden ja uskalluksen, mikä on ollut elämännäkemyksen ja -kokemuksen kannalta merkittävää. Sekä tietysti kielitaidon, josta oli hyötyä varsinkin väitöskirjatyön aikana ja sen jälkeen, kun on pitänyt esiintyä englannin kielellä.”
Daavittila on asunut myös Ruotsissa au pairina ja Italiassa työvaihdossa.
”Huomasin pärjääväni yksin maailmalla, sain uusia ystäviä ja tutustuin uuteen kulttuuriin - ne ovat kokemuksia, joita en vaihtaisi mistään hinnasta.”
Tällä hetkellä Daavittila tekee edelleen töitä yhteispäivystyksessä akuuttilääkärinä ja toimii lisäksi yhteispäivystyksen apulaisylilääkärinä.
”Alalla on raskaita vuosia takana. Katson kuitenkin luottavaisesti terveydenhuollon tulevaisuuteen ja iloitsen siitä, että päivystyksen näkökulmaa kysytään paljon, kun palveluja kehitetään. Siitä syntyy tunne, että voin itsekin olla mukana vaikuttamassa tulevaisuuden palveluihin.”
Teksti: Kati Valjus. Kuvat: Mikko Törmänen.
Iita Daavittila
- Lääketieteen tohtori, 2009
- Akuuttilääketieteen erikoislääkäri, 2016
- Oysin yhteispäivystyksen apulaisylilääkäri.
Oulun yliopistossa voit opiskella lääketieteen lisensiaatiksi, ja sen jälkeen erikoislääkäriksi lähes 50 erikoisalalla. Kontinkankaan hyvinvointikampus sijaitsee yliopistosairaalan vieressä.