Viestintää ympäristön puolesta
”Lukion jälkeen yksi merkittävä asia opiskeltavaa alaa valitessa oli vain motivaatio oppia ruotsin kieli niin hyvin, että pystyisin viestimään myös ruotsiksi merkityksellisistä asioista vaikuttavalla ja ihmisiin vetoavalla tavalla”, Palo kertoo.
Kestävyyteen liittyvät teemat pohdituttivat Paloa opintojen aikana. Ympäristön ja ihmisoikeuksien kustannuksella syntyvä hyvinvointi ja voittojen tavoittelu eivät tuntuneet sopivan yhteen hänen omien arvojensa kanssa.
”Varsinkin sivuaineopintojen aikana kipuilin jonkin verran niiden kaupallisuutta, eikä perinteisen myynnillinen työ oikein koskaan puhutellut minua. Mietin usein, että kunpa voisin valjastaa verbaaliset taitoni ja markkinoinnin osaamiseni siten, että saisin maailmassa aikaan jonkinlaista positiivista muutosta”, Palo kuvailee.
Harjoittelun kautta työpaikkaan kiinni
Kävi hyvä tuuri, kun Palon somessa seuraama ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry julkaisi hakuilmoituksen viestinnän ja markkinoinnin harjoittelijan paikasta. Hän pääsi heti valmistuttuaan järjestöön harjoittelijaksi ja sittemmin vakituiseksi työntekijäksi. Tehtävät ympäristöjärjestön viestintätiimissä avasivat silmiä uudella tavalla kielten, kulttuurien ja viestinnän opiskelijoiden uramahdollisuuksille.
”Minulla ei ollut alalta vielä työkokemusta, mutta viestintää, vuorovaikutusta ja markkinointia käsiteltiin opintojen aikana paljonkin. Harjoittelijana ymmärsin, että viestintä on kaikkea sitä, mitä olen työelämältä kaivannut! Tuskailin opintojen aikana usein sitä, että mistähän löytäisin työn, jossa en kokisi olevani ahdettu liian yksitoikkoiseen muottiin, mutta nyt saan hyödyntää monipuolisesti ihan koko osaamistani", Palo kertoo.
Kaksikielisessä järjestössä ruotsin kielen osaamisesta on ollut tietysti valtavan suuri etu, mutta yhtä tarpeellisia taitoja olen saanut esimerkiksi markkinoinnin, strategisen johtamisen ja yritysvastuun opinnoista valokuvausharrastusta unohtamatta.
"Kuvankäsittelytaidoista ja visuaalisesta silmästä on viestijälle paljon apua!”
Monipuolista ja kestävää viestintää
Pidä Saaristo Siistinä ry:n päätoimisto sijaitsee Turussa, mutta työntekijöitä on ympäri Suomen ja myös Palo pystyy työskentelemään Oulusta käsin. Pienessä viestintätiimissä työtehtävät ovat monipuoliset.
Viestijäksi minulla on varmaan aika laaja työnkuva. Perinteisten viestinnän työtehtävien lisäksi olen mukana kansallisissa ja kansainvälisissä ympäristöprojekteissa, joiden avulla edistämme Itämeren ja muiden vesistöjen tilaa.
"Osana näitä ympäristöprojekteja vastaan tällä hetkellä Mahanpuruja muovista -viestintäkampanjastamme, jonka avulla pyrimme pitämään muovit ja muut roskat pois kaduilta ja katukaivoista, etteivät ne päädy hulevesien mukana pilaamaan vesistöjämme ja luontoamme”, Palo sanoo.
Kestävyys näkyy työssä
Palo kiinnittää työssään paljon huomiota myös konkreettisten viestintämateriaalien kestävyyteen.
”Kestävä kehitys ja ympäristönäkökulman huomioiminen ovat työssäni sisäänrakennettu arvo. Konkreettisimmillaan tämä näkyy minun työssäni siten, että harkitsemme hyvin tarkkaan, onko esimerkiksi painotuotteille ja muille hankinnoille todellista tarvetta. Jos tarvetta on, pyrimme tekemään kaikista materiaaleista aina mahdollisimman pitkäikäisiä, hyödyntämään niitä useita vuosia ja löytämään vanhoille hankinnoille uusia käyttötarkoituksia. Kiinnitämme huomiota myös materiaalivalintoihin ja Mahanpuruja muovista -kampanjan kaivonkansitarrat ovat tästä hyvä esimerkki. Tästä vuodesta alkaen kaivonkansitarrat PVC-vapaita ja kierrätettävissä metallina", Palo kertoo.
Palo näkee viestinnän roolin kestävyysteemojen edistämisessä keskeisenä esimerkiksi työpaikoilla. Näihin teemoihin perehtymistä hän pitää tärkeänä, koska ilman kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyvää käsitteistöä voi monimutkaista ilmiötä ja sen laajuutta olla vaikea ymmärtää.
Viestintähän on kaiken keskiössä siksi, että mitään kehitystä suuntaan tai toiseen ei saada aikaan ilman ihmisten välistä vuorovaikutusta. Ja sitähän viestintä nimenomaan on – vuorovaikutusta. Viestinnän avulla kestävää kehitystä ja vastuullisuusteemoja voidaan edistää paitsi yksilötasolla ja työelämässä, myös päätöksenteossa.
Valokuvat: Juha Sarkkinen
Teksti: Tekla Heinonen
Kiia Palo
Viestinnän asiantuntija ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry:ssä.
Opiskellut pohjoismaista filologiaa (ruotsin kieli) ja valmistunut kansainvälisen yritysviestinnän suuntautumisvaihtoehdosta vuonna 2022.
Sivuaineina kauppatieteet, liiketoimintaosaaminen (LITO) ja englantilainen filologia.
Opiskele ruotsin kieltä kandidaattiohjelmassa tai maisteriohjelmassa. Katso kestävän kehityksen sivuaineen tarjonta sekä miten kestävä kehitys on sisällytetty kaikkien koulutusalojen tutkinto-ohjelmiin.