Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen: Näin yritykset ja yliopistot voivat yhdessä vauhdittaa innovaatiota ja kasvua

Innovaatiokeskus sai InnoVisitor-tapahtumaan varsin odotetun vieraan: Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tuli keskustelemaan kanssamme siitä, miten yliopistot ja yritykset voivat yhdistää voimansa ja löytää entistä enemmän tapoja tehdä yhteistyötä. Tässä kohokohdat tapahtuman puheenaiheista!
Mikael Pentikäinen

Suomi tarvitsee yliopistojen ja yritysten yhteistyötä

Pentikäinen korosti, että akateemisen maailman ja yrityselämän väliset kumppanuudet vastaavat myös kansantalouden haasteisiin. Kuten Pentikäinen toi ilmi, Suomen talous nojaa vahvasti pieniin yrityksiin: peräti 95,5 % suomalaisista yrityksistä on alle 10 työntekijän mikroyrityksiä. Nämä muodostavat merkittävän osan työvoimasta, mutta monilla pk-yrityksillä on vaikeuksia löytää osaavia työntekijöitä. Pohjois-Suomessa tämä osaajapula korostuu kaikkein eniten. Pentikäisen mukaan yliopistojen ja yritysten tiiviimpi yhteistyö on ratkaisevan tärkeää, jotta Suomi ja suomalaiset PK-yritykset voivat kasvaa ja löytää uutta osaavaa työvoimaa.

Mikael Pentikäinen puhuu yleisölle, joka istuu pyöreiden pöytien ympärillä.

Viisi askelta eteenpäin

Pentikäisen esityksessä ja keskusteluissa nousi esille muutamia erinomaisia tapoja yliopisto-yritysyhteistyön vahvistamiseksi. Tässä viisi nostoa tapahtumasta:

1. Yrittäjyyskoulutuksen sisällyttäminen kaikkiin oppiaineisiin

Yrittäjyyskoulutus kuuluu kaikille opiskelijoille, ei pelkästään liiketalouden puolelle! Opettamalla perusasioita yrittäjyydestä opiskelijoille ja opettajille voimme saada seuraavat sukupolvet suhtautumaan yrittäjyyteen entistä avoimemmin. Tämä auttaa opiskelijoita myös omaksumaan innovatiivisen ja ongelmanratkaisukeskeisen ajattelutavan.

Pentikäinen kannusti yliopistoja myös järjestämään yrittäjyystapahtumia, jotka tuovat yhteen opiskelijat, yritysjohtajat ja tutkijat. Näiden tapahtumien kautta voidaan luoda tärkeitä verkostoja ja edistää innovaatiomyönteistä kulttuuria.

2. Yrittäjyyden tukeminen kampuksella

Kampusten tulisi tarjota opiskelijoille entistä enemmän mahdollisuuksia kehittää ja testata liikeideoitaan. Yliopistojen tukemat yrityshautomot, ideakilpailut ja yrittäjyyskerhot ovat erinomaisia tapoja rohkaista opiskelijoita osallistumaan innovointiin. Katso Oulun yliopiston tulevat tapahtumat täältä.

Lisäksi yliopistot voivat tukea yrittäjiä tarjoamalla esimerkiksi immateriaalioikeuksiin liittyvää neuvontaa. Oulun yliopistolla sitä saa Innovaatiokeskuksen asiantuntijoilta, katso yhteystiedot tästä!

3. Yrittäjien osallistaminen yliopiston hallintoon ja verkostoihin

Pentikäinen korosti, että yrittäjien ottaminen mukaan yliopistojen hallintoon ja verkostoihin tuo akateemista maailmaa ja yrittäjyyttä lähemmäksi toisiaan. Hän ehdotti, että yrittäjiä tulisi kutsua esimerkiksi tiedekuntien alumniverkostoihin antamaan tärkeää tietoa alasta. Lisäksi kokeneet yrittäjät voisivat toimia niin sanottuina “käytännön professoreina”, jotka yhdistävät akateemisen opetuksen käytännön liiketoimintaosaamiseen.

4. Tutkimus- ja harjoitteluyhteistyön laajentaminen

Harjoittelu- ja tutkimusyhteistyö rakentavat kestäviä siltoja yliopistojen ja yritysten välille. Niinpä yritysten, opiskelijoiden ja tutkijoiden täytyy voida löytää toisensa helposti. Eräänlaiset harjoittelu- ja opinnäytetyöpankit, kuten Oulun yliopistolla käytössä oleva JobTeaser, ovat tähän yhdenlainen ratkaisu. JobTeaserissa yritykset voivat maksutta ilmoittaa avoimista työ-, harjoittelu- tai opinnäytetyöpaikoista ja tavoittaa kätevästi uramahdollisuuksia etsivät tulevaisuuden osaajat.

5. Kansainvälisten opiskelijoiden tukeminen ja monimuotoisuuden edistäminen

Kansainväliset opiskelijat ovat Suomen yliopistoille ja yrityksille tärkeä voimavara. Monikielisen opetuksen tarjoaminen ja kansainvälisten harjoittelumahdollisuuksien lisääminen helpottavat ulkomaisten opiskelijoiden pääsyä Suomen työmarkkinoille. Tämä ei ainoastaan täytä osaajavajetta, vaan tuo työyhteisöihin myös monimuotoisuutta ja uusia näkökulmia.

Yrittäjyys entistä tiiviimmäksi osaksi yliopistokulttuuria

Esityksen jälkeisessä keskustelussa saimme vielä kuulijoilta monipuolisia näkemyksiä aiheeseen: yliopistoille tarvitaan entistä yrittäjämyönteisempää kulttuuria ja joustavampia mahdollisuuksia esimerkiksi tutkijan ja yrittäjän uran yhdistämiseen. Erityisesti naiset tarvitsevat kannustusta ja esikuvia yrittäjyyteen liittyen, sillä tutkimusten mukaan naiset pelkäävät yrittäjyyden tuomia haasteita ja epäilevät omia kykyjään miehiä enemmän.

Tapahtuman ydin tiivistyi yrittäjämyönteisen kulttuurin ja koulutustarjonnan rakentamisen ympärille: tukemalla opiskelijoiden ja tutkijoiden innovaatioita sekä rakentamalla tutkimus- ja harjoitteluyhteistyötä yritysten kanssa voimme tulevaisuudessa vastata työvoimahaasteisiin ja vauhdittaa innovaatiota.

Katso myös Innovaatiokeskuksen tulevat tapahtumat.

Haluatko jutella tästä tai muista aiheista kanssamme? 17.12. järjestämme Innoglögi-tapahtuman, johon kutsumme muun muassa kaikki yrittäjyydestä ja yliopisto-yritysyhteistyöstä kiinnostuneet paikalle nauttimaan jouluisesta tunnelmasta ja hyvästä seurasta! Tule mukaan!