Naisten minäpystyvyydessä parannettavaa – Oulun korkeakoulut vahvistavat naisten rohkeutta yrittäjyyteen ja johtajuuteen
![](https://media-cdn.oulu.fi/styles/main_image/s3/images/UniOuluBrand_X8A5056_03_2024.jpg?itok=GSGdXjCY)
Naisten pääsy toimitusjohtajaksi on vaikeampaa kuin miesten. Kymmenestä suomalaisesta johtavassa tehtävässä työskentelevästä henkilöstä neljä on naisia (EVAn selvitys 10/2024). Naisten osuus kohosi yli 30 prosenttiin ensimmäistä kertaa vuonna 2024.
Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston yhteinen koulutushanke pyrkii muuttamaan tätä kehitystä. ”Kannustamme yrittäjinä toimivia naisia kasvattamaan yritystoimintaansa ja asiantuntijanaisia etenemään urallaan johtajatehtäviin esimerkiksi johtoryhmätasolle ja hallituksiin. Koulutuksessa keskitymme vahvistamaan naisten osaamista ja verkostoja”, projektipäällikkö Katta Siltavirta Oamkista kertoo.
Naisyrittäjyyden ja johtajuuden fTwist-hankkeen kohderyhmänä ovat korkeakoulutetut asiantuntija-, johtaja- ja yrittäjänaiset, jotka hakevat uusia haasteita työelämässä.
”Naisilla on valtavasti potentiaalia, mutta keskeistä on naisten minäpystyvyyden vahvistaminen. fTwist-hanke tarjoaa mahdollisuuden vahvistaa osaamista ja luottamusta omiin kykyihin johtajana”, yliopistotutkija Anne Keränen Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun Martti Ahtisaari Instituutista toteaa. Hän tutkii erityisesti vastuullista ja kestävää johtamista ja liiketoimintaa.
”Heikko minäpystyvyyden kokemus tulee siitä, että naisia ei yleensä kannusteta johtajatehtäviin, jolloin heidän uskonsa omiin kykyihin heikentyy. Heiltä puuttuu myös roolimalleja, jolloin usko siihen, että nainen voi saavuttaa johtavia asemia on heikompi kuin miehillä”, Keränen sanoo. Naiset kokevat myös työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen hankalana, mikä vaikuttaa heidän uravalintoihinsa.
Hankkeessa on tunnistettu merkittäviä esteitä, mutta myös mahdollisuuksia naisyrittäjien liiketoiminnan kasvulle. Naisten yrittäjyys on hyvin erilaista kuin miesten. ”Naisten yritykset ovat pienempiä kuin miesten perustamat, naisyrittäjät toimivat harvemmin sarjayrittäjinä, ovat haluttomampia kasvattamaan liiketoimintaansa ja heillä on usein vähemmän alkupääomaa kuin miehillä”, Katta Siltavirta listaa.
Yksinyrittäjyys on monelle naiselle tietoinen valinta. Se mahdollistaa joustavan tavan yhdistää työ, perhe ja vapaa-aika. Yksinyrittäjä pystyy myös hyödyntämään omaa osaamistaan ja taitojaan vapaasti. Tämä saattaa olla yksinyrittäjälle myös kasvun rajoittaja. Yksinyrittäjälle verkostot ja yhteistyö tarjoavat merkittäviä mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen, kun resurssia yritystoiminnan kehittämiseen ei ole.
”Yrittäjänaiset ovat selvitysten mukaan innostuneempia työstään ja tyytyväisempiä siihen kuin miehet”, Siltavirta summaa.
fTwist-hanke on jatkoa Oamkin ja Oulun yliopiston aiemmin toteuttamille naisyrittäjyyden ja -johtajuuden ohjelmille. Koulutuksiin Pohjois-Pohjanmaalla on vuosien aikana osallistunut lähes 800 yrittäjänaista. Palautteen perusteella osallistujien rohkeus kehittää yritystä ja omaa johtamista on vahvistunut, liiketoiminnan ja asiakaslähtöisyyden ymmärrys sekä itsetuntemuksen kasvu ja oman osaamisen tunnistaminen ovat parantuneet.
Kolmivuotinen fTwist – rohkeutta ja resilienssiä bisnekseen -hanke on ESR-rahoitteinen Oamkin ja Oulun yliopiston yhteishanke, jota Oamk koordinoi. Tavoitteena on vahvistaa naisten johtamisosaamista, rohkeutta ja verkostoja sekä edistää tasa-arvoisempaa työelämää. Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan neljä monialaista innovatiivista koulutusohjelmaa sekä koulutusta, työpajoja ja kansainvälistä yhteistyötä.