BOCOD

BOCOD-hanke (Boosting Continuity and Digitalisation of Rural Region Businesses) tukee maaseudun pk- ja mikroyrityksiä liiketoiminnan jatkuvuuden vahvistamisessa ja omistajanvaihdosten sujuvoittamisessa Suomessa, Irlannissa ja Islannissa. Hanketta rahoittaa Interreg Northern Periphery and Arctic -ohjelma. BOCOD tarjoaa kokonaisvaltaisen ratkaisun, jossa yhdistyvät digitaaliset työkalut ja palvelut sekä omistajanvaihdosten tuki. Tavoitteena on parantaa yritysten valmiuksia sopeutua toimintaympäristön muutoksiin ja varmistaa yritystoiminnan jatkuvuus, mikä edistää maaseudun elinvoimaisuutta ja kestävää kasvua.
peltomaisema, kaukana horisontissa näkyy tuulivoimaloita
Kuva Karsten Würth, Unsplash

Projektin tiedot

Projektin kesto

-

Rahoittaja

Useita rahoittajia

Projektin rahoittaja

Interreg Northern Periphery and Arctic
Munster Technological University
Business Joensuu Oy
Lapin Ammattikorkeakoulu Oy
Westfjords Regional Development Office
Austurbrú
Vestfjarðastofa
Kerttu Saalasti säätiö

Rahoituksen määrä

1 499 594 EUR

Projektin koordinaattori

Muu yliopisto tai yksikkö

Yhteystiedot

Yhteyshenkilö

Projektin kuvaus

Maaseudun ja harvaan asuttujen alueiden yritykset kohtaavat haasteita liiketoiminnan jatkuvuudessa. Syrjäinen sijainti, väestörakenne ja työvoimapula vaikeuttavat omistajanvaihdosten toteuttamista. Etätyön lisääntyminen ja digitaalisten työkalujen kehittyminen tarjoavat kuitenkin uusia mahdollisuuksia yritystoiminnan kehittämiseen ja jatkuvuuden vahvistamiseen, mikä luo edellytyksiä maaseudun yritysten kehitykselle ja jatkuvuudelle.

Sukupolven- ja omistajanvaihdokset ovat maaseudulla erityisen haasteellisia, sillä jatkajien löytäminen on usein vaikeaa. Jatkajan puuttuessa moni elinkelpoinen yritys päätyy lopettamaan toimintansa, mikä heikentää alueen elinvoimaisuutta ja työllisyyttä. Yritysten digitaaliset valmiudet ovat monin paikoin puutteelliset, mikä rajoittaa niiden kasvua ja kilpailukykyä sekä aiheuttaa haasteita jatkuvuudelle. BOCOD-hanke edistää maaseudun yritysten digitaalisia valmiuksia ja tarjoaa tukea omistajanvaihdoksiin. Hankkeen tavoitteet saavutetaan kolmessa työpaketissa:

  1. Kartoitus maaseudun yrityksille ja yrityspalveluorganisaatioille tarjolla olevista digitaalisista työkaluista ja omistajanvaihdostuesta. Tavoitteena on tunnistaa alueelliset vahvuudet ja kehitystarpeet sekä selvittää, millaisia resursseja yritykset tarvitsevat liiketoiminnan jatkuvuuden tueksi. Tuloksena syntyy kattava raportti ja alueellinen tiekartta, jotka ohjaavat hankkeen seuraavia vaiheita.
  2. Sähköisten koulutussisältöjen kehittäminen, jotka vahvistavat yritysten valmiuksia hyödyntää uusia teknologioita ja parantavat niiden kilpailukykyä. Lisäksi yrityspalveluorganisaatioille tarjotaan koulutusta, jotta ne pystyvät tukemaan yrityksiä tehokkaasti pitkälle tulevaisuuteen kohti omistajanvaihdosta ja sen jälkeen.
  3. Yrityksille suunnattujen työpajojen, mentorointiohjelmien ja verkostoitumistapahtumien toteuttaminen. Yrityksiä tuetaan omistajanvaihdoksissa ja liiketoiminnan kehittämisessä tarjoamalla käytännön apua ja neuvontaa. Verkostoitumalla yritykset voivat jakaa kokemuksiaan, löytää uusia yhteistyökumppaneita ja vahvistaa alueellista liiketoimintaympäristöä jatkuvuuden varmistamiseksi.


Hankkeen kokonaisbudjetti on 1,499 M€. Oulun yliopiston osuus kokonaisbudjetista on 214000 euroa.

Hankkeen koordinaattori on Munster Technological University (Irlanti) ja sen osatoteuttajat ovat Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti (Suomi), Business Joensuu (Suomi), Lapin Ammattikorkeakoulu (Suomi) sekä islantilaiset kehitysyhtiöt Westfjords Regional Development Office (Vestfjarðastofa) ja East Iceland Regional Development Office (Austurbrú ses.). Hankkeen taustalla on Business Joensuu Oy:n koordinoima EBoost-valmisteluhanke.