TeräsPuu - Modernit kilpailukykyiset liittorakenteet
Rahoittajat
Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Rahoittaja
Euroopan rakennerahastot - Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Projektin rahoittaja
Rahoituksen määrä
476 000 EUR
Projektin koordinaattori
Oulun yliopisto
Yksikkö ja tiedekunta
Yhteystiedot
Yhteyshenkilö
Tutkijat
Projektin kuvaus
Puu on uusiutuva, monikäyttöinen ja helposti jalostettava materiaali, jonka käyttö on lisääntynyt globaalisti etenkin suurien rakennushankkeiden osalta. Trendi on näkynyt kotimaassa mm. puukerrostalojen rakentamisena esimerkiksi CLT-elementtejä käyttäen. Toisaalta ympäristötrendit ja terveysnäkökulmat ovat lisänneet hirsiomakotitalojen rakentamista. Rakentamisen suurimpana kehityshaasteena on asennusnopeus, minkä kehittymättömyys pitää rakentamisen kulut suurina ja aikataulut pitkinä.
TeräsPuu-hanke tarjoaa monenlaisia ratkaisuja puutuotteiden ja niiden asentamisen kehittämiseen. Kehitystoimien kohteena ovat mm. CLT/CLC-elementit, liimapuupalkit- ja hirret, koteloratkaisut ja palonkestävät materiaalit. Teräksen ja puun liittorakenteiden lisäksi hankkeessa selvitetään myös muiden vaihtoehtoisten vähähiilisten materiaalien hyödyntämistä teknisistä ja liiketoiminnallista näkökulmista.
Hankkeen päätavoitteena on kehittää ja parantaa Pohjois-Pohjanmaan TKI-toimijoiden valmiuksia ja kykyä omaksua, kehittää ja siirtää teollisuuteen metalli ja rakennusteollisuuden kannalta hyödyllisiä kehittyneitä teknologioita. Hankkeen teknisenä tavoitteena on vahvistaa pk-yritysten kilpailukykyä uudistamalla nykyisiä valmistusmenetelmiä, materiaaleja ja rakenteita niin, että valmistettavat tuotteet ovat halvempia vahvistaa ja niiden hiilijalanjälki pienenee. Pääkeinona on lisätä puun käyttöä rakennusteollisuudessa, lisäämällä puurakenteisiin niitä parantavia ominaisuuksia esimerkiksi teräksen avulla. Projekti jakautuu karkeasti kahteen osaan: 1) liittorakenteiden kehittäminen ja testaus sekä 2) tuotannon automatisointi ja digitalisaation mahdollisuudet.
TeräsPuu-hanke toteutetaan ryhmähankkeena ajalla 1.5.2024 - 30.4.2026 ja sen kokonaisbudjetti on 861 357 €, josta Oulun yliopiston osuus on 476 000 €. Päähankkeen toteuttajana toimii Oulun yliopiston Kerttu Saalasti instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) tutkimusryhmä ja osahankkeiden toteuttajina Centria-ammattikorkeakoulu Oy sekä Nivalan Teollisuuskylä Oy. Projekti on rahoitettu EU:n Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta (EU/EAKR) ja rahoituksen on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan liitto. Päähankkeen muita rahoittajia ovat Nivalan kaupunki, Nivalan Teollisuuskylä Oy ja Kerttu Saalasti säätiö.