Digitaaliset vedet -lippulaiva

Vesi on hyvän elämän edellytys, ja vesivarojen turvaaminen maailmanlaajuisesti on välttämätöntä ihmisten ja ekosysteemien hyvinvoinnille. Oulun yliopistolla on vahva asema johtavana veden ja vesitekniikan tutkimusympäristönä, ja yliopiston koordinoimassa Digitaaliset vedet -lippulaivassa tavoitellaan vesien havainnoinnin, mallintamisen ja digitalisaation avulla uutta tutkimustietoa ja kestäviä ratkaisuja vesivarojen hallintaan.

Vesien mallinnuksella kohti kestävää vesivarojen hallintaa

Digitaalisten kaksosten avulla voidaan mallintaa vesivaroja, niiden käyttöä ja arvioida päätöksenteon vaikutuksia pinta- ja pohjavesiin. Vesivarojen digitaalisen mallintamisen avulla voidaan parantaa veden hankinnan, jakelun ja käytön hallintaa ja turvallisuutta esimerkiksi tulvien tai kuivuuden uhatessa. Digitaalinen vesienhallinta auttaa myös tasapainottamaan teollisuuden sekä energia-, maa- ja metsätalouden tavoitteita kestävästi. Digitaalisilla vesienhallinnan ratkaisuilla on myös huomattavaa liiketoimintapotentiaalia.

Digital Waters -lippulaivayhteistyössä ovat Oulun yliopiston ohella mukana Turun yliopisto, Aalto-yliopisto, Paikkatietokeskus, Suomen ympäristökeskus ja Ilmatieteen laitos. Lisäksi mukana on kotimaisia tutkimusinfrastruktuureja, kansainvälisiä tutkimusorganisaatioita, suuri määrä yrityksiä sekä julkisyhteisöjä ja kansalaisjärjestöjä. Digitaaliset vedet -lippulaiva saa rahoitusta Suomen Akatemialta osana kansallista lippulaivaohjelmaa, joka tukee korkeatasoista tutkimusta ja siitä kumpuavaa laajaa taloudellista ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Sinua voisi kiinnostaa myös