Kvantum-instituutti
Instituutin päätehtäviä ovat Oulun yliopiston korkeatasoisen tutkimuksen tukeminen ja monitieteisen lähestymistavan edistäminen. Kvantum-instituutin tutkimushankkeet valitaan kansainvälisen arvioinnin kautta joka neljäs vuosi. Nämä hankkeet ja niiden henkilökunta muodostavat Kvantum-instituutin tutkimus- ja osaamisyhteisön. Lisäksi instituutilla on koordinaatiotoimisto, joka edistää yhteistyötä hankkeiden välillä, arvioi tutkimustarpeita ja -mahdollisuuksia erilaisten ennakointimenetelmien avulla sekä järjestää tieteellisiä kokouksia ja yhteistyötapaamisia alan sidosryhmien kanssa.
Kvantum-instituutti tukee väitöskirjatutkijoidensa sekä laajemmin tekniikan ja luonnontieteiden väitöskirjatutkijoiden opinnäyteprosessia ja tohtorikoulutusta yhteistyössä Oulun yliopiston tutkijakoulun kanssa.
Lisätietoa Kvantumin toiminnasta löytyy englanninkielisiltä sivuilta.

Kvantum edistää monitieteistä ja tiedekuntarajat ylittävää tutkimusta tukemalla tieteellisen arvioinnin kautta nelivuotiskaudeksi valittuja kärkiprojekteja. Yliopisto suuntaa strategista rahoitusta kärkiprojektien toimintaan. Kaudella 2025-2028 Kvantumin projekteja on yhteensä 15 ja ne toimivat yliopiston teema-alueella Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja biodiversiteetin turvaaminen (aikaisemmin fokusalueilla Kestävät materiaalit ja systeemit sekä Muuttuva ilmasto ja pohjoinen ympäristö).
Projektien esittelyt löytyvät Kvantumin englanninkieliseltä sivulta.
Kvantum-instituutti kehittää ja koordinoi Tekniikan ja luonnontieteiden tohtoriohjelmaa (TNS-DP) yhteistyössä Oulu yliopiston tutkijakoulun (UniOGS) kanssa. TNS-DP toimii erityisesti yliopiston teema-alueella Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja biodiversiteetin turvaaminen. TNS-DP järjestää tutkijoille esimerkiksi kursseja ja tapahtumia.

Kvantum-instituutin uudet kärkihankkeet 2025-2028 liikkeelle

Brown Bag -seminaari: Miten teräs ja sementti voivat vastata ilmastokriisiin?

Brown Bag -seminaari: Siltoja kvanttilaskennan teorian ja kvanttiohjelmistojen välille

Uusi 26 vuoden seurantatutkimus paljastaa, miten yöperhosten runsaus vaikuttaa pohjoisten metsien lintujen määrään

