Päävalikko:

Valitse allaolevasta listasta!

Tai muita selkärangattomia:

Jos haluat muita eläimiä, siirry ensin tänne!


Koskikorennot (Plecoptera)

Pohjoisen tyypillisiä hyönteisiä ovat tummanharmaat tai kellanvihreät koskikorennot (Plecoptera), jotka sulautuvat hyvin maaston väreihin. Muoto on litteä, siivet lepoasennossa tiiviisti pitkittäin ruumiin päällä. Pitkänomaista vaikutelmaa lisäävät nuppimaisesta päästä eteenpäin sojottavat pitkät tuntosarvet. Ulkomuodoltaan ne ovatkin varsin vanhahtavia, monilta osin jopa "alkeellisia"; hyönteisryhmänä koskikorennot on ikivanhaa perua.

Koskikorentoja (= korreja) on meillä nelisenkymmentä lajia, pohjoisessa enemmän kuin Etelä-Suomessa. Pohjoisessa kevään ensimmäisenä hankien keskelle nouseva laji (Taeniopteryx nebulosa, sumukorento) tunnetaan nimellä hankikorri. Tämä nimi on peräisin Lestijoelta, Kala- ja Pyhäjokivarsilla, Länsipohjassa se on tunnettu nimellä koskisonni tai koskensonni, Oulussa taas potnapekka ja Kemijärvellä purnunpekka. Toinen yleinen koskikorentolaji on hankikörriä piennempi ja vähän myöhemmin maalle nouseva kirsikorri (Capnia atra).

Koskikorentojenkin elämänrytmiä ohjaa valorytmi. Toukka elää vedessä luoden kitiininahkansa 13 kertaa. Vuoden vesielämän jälkeen toukat nousevat maalle. Samalla ne muuttuvat muuttuvat päiväaktiivisiksi. Ensimmäiset lajit aikuistuvat jo alkukeväästä (huhtikuussa ilmaan lämpötilan ollessa vähintään +2°C.), viimeiset lajit tosin vasta loppukesällä. Koiraskorrit kuoriutuvat aikuisiksi vähän aikaisemmin kuin naaraat. Aikuiset koskikorennot ovat lyhytikäisiä, eivätkä mitään lentotaitureita - osa lajeista ei aikuisena edes syö mitään. Hankikörri syö - puihin kiivettyään - naavaa ja levää. Koskikorennon tapaa useimmin kasvillisuudesta - tai vaatteistaan - sinne levähtämään pyrähtäneenä. Hankikorrin siivet ovat pitkät, mutta lento on hankalan oloista varsinkin tuulella. Joidenkin lajien siivet ovat lyhyet, lentokyvyttömät. Tunturialueen lajeilla (mm. kirsikorri) lyhytsiipisyys on yleistä, lieneeko tuulisuudella osuutensa asiaan...

Molemmat sukupuolet etsivät puolisoaan rummuttamalla takaruumista alustaa vasten. Tämä ääni on kuitenkin niin hento, että ihmiskorva ei siitä juuri erota. Parittelu tapahtuu piilossa maalla. Naaras munii alkukesästä suoraan lennosta veteen. Munia syntyy kaikkiaan 1200-1800 muutaman munintalennon tuloksena. Välillä naaras syö vähän jäkälää tai levää.

Maassamme on nelisenkymmentä koskikorentolajia, ja niiden levinneisyyden painopiste on selvästi pohjoisessa. Tämä johtuu siitä, että ne elävät toukkavaiheensa hapekkaissa ja viileissä virtavesissä.

Toukat muistuttavat suuresti aikuista, mutta ovat siivettömiä. Litteinä ne takertuvat pohjan kiviin ja etsivät ravintonsa kasvi- ja eläinaineksesta. Tarvitsemansa hapen ne ottavat joko imeytymällä suoraan ihon läpi tai raajojen tyvessä olevilla tupsumaisilla kiduksillaan.

Perälisäkkeitä on vain kaksi, mistä toukat tunnistaakin koskikorennoiksi; samannäköisillä päivänkorentojen toukilla lisäkkeitä on kolme. Kaikkien lajien elinkierto kestää vain vuoden; täysikasvuiset toukat kiipeävät maalle kuoriutumaan.

Toukka on tietyillä lajeilla peto, joka saalistaa mm. pieniä mäkärän tai päiväkorennon toukkia. Eräiden lajien toukat syövät sensijaan pohjalla olevia kasvinjätteitä. Varsinkin lepänlehdet ovat kuulemma suosittuja - siksikö, että niissä on paljon typpeä? Toukat ovat varsin herkkiä vesien saastumiselle, ja niitä käytetäänkin vesien saastuneisuuden mittareina.

Veteen joutuneita aikuisia korrejä pyydystävät monet kalat. Perhokalastajat pyrkivät keväisin käyttämään perhoja, jotka muistuttavat körrejä tai niiden toukkia.

Kirsikorrin elämä kulkee suunnilleen samaa latua kuin hankikorrin. Munat kehittyvät toukiksi vedessä, toukat nousevat
lopulta maalle kävellen ehkä läheiseen metsään saakka, jossa vihdoin aikaistuvat ja parittelevat. Naaraat palaavat veteen munimaan.


Päivänkorennot (Ephemeroptera)

Päivänkorennot on ikivanha hyönteisryhmä. Aikuiset päivänkorennot ovat nimensä mukaisesti hyvin lyhytikäisiä, yleensä vain muutamia päiviä, jotkut lajit vain muutamia tunteja. Mutta toukkavaihe vedessä on kuitenkin pitkä.

Aikuisten ainoa tehtävä on lisääntyä. Aikuiset eivät edes ehdi syödä mitään. Suvunjatkamiseen liittyy parveilu iltaisin, yleensä samassa paikassa ns. parvimerkkien (puu tai muu ympäristöstä erottuva kohde) kohdalla. Vain koiraat parveilevat eli lentävät ylös alas, survovat ilmaa. Siitä johtuu usein käytetty nimitys surviainen. Laakasurviaiset parveilevat vaakatasossa vedenpinnan yläpuolella. Parvessa voi olla jopa satoja päivänkorentoja! (Surviaissääsket parveilevat samalla tavoin - ne ovat paljon pienempiä). Kun surviainen näkee lentävän naaraan, se tarrautuu siihen isoilla eturaajoillaan, ja parittelu tapahtuu ilmassa. Isosurviaisen ruumis on pari senttiä pitkä, siivet ruskehtavat ja tummatäpläiset, muiden päivänperhosten siivet ovat kirkkaat, läpinäkyvät ja vahvasuoniset.

Toukat eli nymfit ovat hyvin sopeutuneet vesielämään. Takaruumiin sivuilla ovat rihmamaiset tai lehtimäiset ilmaputkikidukset. Toukan ulkoonäkö kuitenkin vaihtelee paljon lajista riippuen. Päivänkorennot ja niiden toukat ovat tärkeää kalojen ravintoa.


Sudenkorennot (Odonata)

Sudenkorennot on sekin hyvin vanha (ainakin 300 milj. vuotta) hyönteisryhmä. Aikuiset ovat taitavia lentäjiä pyydystäen lennosta muita sopivankokoisia hyönteisiä. Lentonopeus on parhaimmillaan jopa n. 40 km tunnissa! Sudenkorennot osaavat lentää paitsi eteenpäin myös sivulle ja taaksepäin tai pysytellen paikallaan kuin kiitäjäperhoset, kukkakärpäset tai kolibrit. Hyvä lentotaito johtuu paljolti siitä, että etu- ja takasiivet voivat lyödä eri tahtiin. Etu- ja takasiivet ovat suunnilleen samankokoiset. Tytönkorennoilla lento on kömpelömpää lekuttelua.

Pohjoisesskin viihtyy useita erilaisia sudenkorentoja. Koko Suomessa on tavattu yli 60 lajia. Sudenkorennot ovat rantojen ja lammikoiden asukkeja - ja vesiä riittää pohjoisessakin! Esim. vihreän metallinhohtoisista kiiltokorennoista, joita meillä on 7 lajia, kolme on pohjoisessa viihtyviä. Lapissa harvinaisena tavattava tundrakiiltokorento (Somatochlore sahlbergi) on nimetty suomalaisen hyönteistutkijan J.R. Sahlbergin mukaan. Lisää: kirjojokikorento!

Tytönkorennot parittelevat toisiinsa takertuen ja kiertyen renkaaksi.
Parittelun jälkeenkin jotkut lajit pysyttelevät renkaana - hoikkatyttökorennot jopa 8 tuntia.

 

Pohjanukonkorento (Aeshna coerulea) lepäilee ja lämmittelee männyn rungolla. Tämä laji on Pohjois-Suomessa - varsinkin Lapissa - aika yleinen sudenkorento.
Se viihtyy vesien rantamillla ja rimpisoilla.

Sudenkorentojen toukatkin ovat petoja, mutta elävät vedessä. Siellä ne viettävät lajista riippuen 1-3 vuotta, ukonkorennon toukat jopa 6 vuotta. Toukkien suu on rakenteeltaan erikoinen: alahuuli on pyyntielin, joka salamannopeasti sinkoutuu saalista kohti Saaliseläimiä ovat mm. vesikirput, harvasukamadot, sääskentoukat yms. Sudenkorentotoukan takapäässä, peräsuolessa on kidukset, joihin lihakset pumppaavat vettä. Kun eläin pumppaa nopeasti vettä pois suolestaan, se syöksähtää eteenpäin ja näin pakenee vihollistaan. Toukat luovat nahkansa useita kertoja, ennenkuin nousevat vedestä ja koriutuvat aikuisiksi. Aikuiset lentelevät usein kaukanakin vedestä, mutta muutaman päivän kuluttua ne palaavat lisääntymään vesien partaalle.


Sukeltajat (Hydrophiloidea) ja hopeasepät (Gyrinidae)

Sukeltajia on maamme vesissä lähes 150 lajia. Ne ovat sukua maakiitäjäisille, mutta elävät vedessä pääosan elämäänsä. Sukeltajat ovat hyviä uimareita, jotka saalistavat muita pieniä vesieläimiä, isot sukeltajat jopa sammakontoukkia ja pikkukaloja. Jalat ovat karvarunuksellisia, - karvat auttavat uimista - sukeltaja etenee melamaisilla takajaloilla potkien. Sukeltajat käyvät veden pinnalla sieppaamassa hengityksen tarpeisiin ilmaa, jota kerätään peitinsiipien alle, Monet sukeltajat ovat myös hyviä lentäjiä, joten ne löytävät aina uusia elinympäristöjä.

Hopeasepät (Gyrinidae) eli pintapyöriöt ovat pieniä pisaramaisia kovakuoriaisia, jotka kieppuvat veden pinnalla parvina, joissa voi olla jopa tuhansia yksilöitä. Nekin ovat petoja saalistaen veden varaan joutuneita pieinä hyönteisiä lammikoissa tai suojaisissa puokkamissa. Hopeasepän silmästä toinen puolisko suuntautuu katsomaan vedenalaista elämää, toinen puolisko taas tähyää ylöspäin. Hopeasepän toukka (n. 15 mm pitkä) elelee veden pohjassa. Toukan kyljissä ovat hengitysputkirivistöt.


Muita hyönteisiä täältä!

tai Päävalikosta joku muu luontoaihe!