Oulun yliopiston tutkijoita Tieteen päivillä
Suomen suurinta tiedetapahtumaa Tieteen päiviä vietetään 13.–17.1.2021 Helsingissä. Tapahtumassa kuullaan myös oululaistutkijoiden mielenkiintoisia puheenvuoroja. Tänä vuonna koko ohjelma striimataan ja tallennetaan, ja on siten kaikkien tieteestä kiinnostuneiden seurattavissa.
Oulun yliopiston dosentti Heikki Helanterä luotsaa monialaista sessiota eläinten käyttäytymisestä. Sessio käsittelee biologian, antropologian ja vertailevan psykologian näkökulmista muun muassa sitä, miten pienetkin aivot oppivat ja soveltavat. Tuorein tutkimus on kyseenalaistanut vallitsevat käsitykset ihmisaivojen ja päätöksenteon ainutlaatuisuudesta. Myös kimalaiset oppivat ja muurahaiset opettavat. Apina arvioi, mitä sen kumppani tietää. Helanterän vetämässä sessiossa mm. dosentti Olli Loukola Oulun yliopistosta luennoi kimalaisten älykkyydestä ja sosiaalisesta oppimisesta.
Professori Anssi Paasi osallistuu Professoriliiton järjestämään paneelikeskusteluun Voiko tieteellä tehdä pahaa. Tutkijatohtori Ella Peltonen kertoo tulevaisuuden internetistä. Yli-intendentti Marko Mutasen luento DNA:sta lajien ja niiden sukulaisuussuhteiden tutkimuksessa kuullaan osana Biologinen monimuotoisuus-sessiota. Oulun yliopiston dosentti Sirpa Aalto esitelmöi historian poliittisesta käytöstä Tieteiden talon Tieteiden yössä 14.1.
Tapahtuman koko ohjelma striimataan suorana verkkoon, jonka jälkeen se on katsottavissa tallenteina YouTuben Tiedetv-kanavalla. Verkko-ohjelmaa täydentävät Tieteen päivien aikana julkaistavat podcastit ja videot. Tiedetapahtuman ohjelma on julkaistu osoitteessa www.tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2021, josta pääsee seuraamaan suoria lähetyksiä.
Ohjelmatarjonnan lisäksi verkkoyleisölle on luotu väyliä keskusteluun osallistumiseen. Viestiseinän avulla yleisö voi esittää kysymyksiä ja kommentteja puhujille niin kotisohvalta kuin paikan päältä.
Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu, kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat laaja-alaisesti tieteestä ja ajankohtaisesta tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista.
Tieteen päivien järjestelyistä vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta, jonka lisäksi järjestäviin tahoihin kuuluvat Suomen Kulttuurirahasto, Suomalainen Tiedeakatemia, Suomen Tiedeseura, Teknillisten Tieteiden Akatemia ja Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland.
Linkit oululaistutkijoiden ohjelmakokonaisuuksiin:
Mitä eläin älyää, mitä eläin tietää?: https://www.tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2021/lauantai-16-1/mita-elain-alyaa-mita-elain-tietaa
Vuoden Professorin julkistus ja Voiko tieteellä tehdä pahaa -paneeli: https://www.tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2021/torstai-14-1/vuoden-professorin-julkistus-ja-voiko-tieteella-tehda-pahaa-paneeli
Tulevaisuuden Internet: https://www.tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2021/perjantai-15-1/tulevaisuuden-internet
Biologinen monimuotoisuus: mitä se on ja miten sitä tutkitaan? https://www.tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2021/torstai-14-1/biologinen-monimuotoisuus-mita-se-ja-miten-sita-tutkitaan