Liiketoimintaympäristön muutos ja strategiat
Moduuli on pakollinen Executive MBA ja EMBA in Safety Management -ohjelmissa.
Kurssin tavoitteena on perehdyttää osanottajat strategiseen ajatteluun, näkökulmiin ja työkaluihin. Tarkastelemme liiketoimintastrategian kehittämisen ja muutoksen johtamisen prosesseja, menetelmiä ja työvälineistä sekä teoriassa että käytännössä. Strateginen ajattelu muodostaa kattavan yleisen viitekehyksen, johon kunkin EMBA-kurssin sisältö liittyy. Lähtökohtana strategiassa on näkemys liiketoiminnan mahdollisuuksista, tulevaisuudesta ja liiketoimintaympäristöstä, jossa strategisia analyysejä, valintoja ja päätöksiä tehdään.
Kurssin jälkeen osallistujat ymmärtävät yrityksen tulevaisuushorisonttia ja liiketoimintaympäristöä ja osaavat hahmottaa strategiatyönsä kontekstia ja sisältöä sekä soveltaa erilaisia strategiatyökaluja oman organisaationsa ja työnsä puitteissa. Kurssin aikana annetaan lisäksi käytännön tason katsaus talouden nykytilaan, sen muutokseen, muutosajureihin ja odotettavissa olevaan taloudelliseen kehitykseen. Liiketoimintaympäristön tulevaisuuden muutostrendeihin tutustutaan skenaarioajattelun pohjalta. Kurssilla opittua sovelletaan käytäntöön työpajaharjoituksen kautta.
Kouluttajat
Kurssin sisällöstä vastaa professori Satu Nätti Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta. Muina asiantuntijoina toimivat dosentti Mikko Luoma ja professori Petri Ahokangas Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta, yliopettaja emerita KTT Tarja Meristö ammattikorkeakoulu Laureasta ja Johtaja FT Mika Maliranta Labore-tutkimuslaitoksesta.
Kurssin suoritustapa
Kurssiin kuuluu kolme seminaaria (yhteensä 5 päivää)
- Strategiat ja uudistuminen I
- Tulevaisuusajattelu, yritykset ja kansantalouden kehitys
- Strategiat ja uudistuminen II
sekä kirjallinen oppimistehtävä.
Kurssi kuuluu pakollisena EMBA-koulutuksiin
Palvelut, innovaatiot ja luovuus Miten uudistaa ja ideoida yhdessä ja hakea yhteistä ymmärrystä alati muuttuvassa toimintaympäristössä? Millaisia tunteita luovaan työhön liittyy? Koska osaaminen on tänä päivänä yhä enemmän ryhmien ominaisuus, on yhteistyötaidot, eli ns. kollektiivinen älykkyys keskeinen menestystekijä niin yksilölle kuin yritykselle. Seminaarissa tutustutaan asiakaskeskeisen liiketoiminnan ja palveluinnovaatioiden kehittämisen menetelmiin, jotka tukevat yritysten kehittämistavan muutosta tuote- ja teknologiakeskeisyydestä entistä asiakas-, henkilöstö- ja palvelukeskeisempään suutaan. Kurssilla käsitellään yhteiskunnan ja liiketoiminnan palveluvaltaistumista, erilaisia innovaatioita keskittyen palveluinnovaatioihin sekä näiden synnyttämisen teorioita ja menetelmiä; kehittämistä ja johtamista luoden parempia edellytyksiä synnyttää innovaatioita.
Tavoitteena on lisätä opiskelijoiden ymmärrystä palveluinnovaatioista, innovaatioiden syntyä tukevasta organisaatiokulttuurista ja innovaatiojohtamisesta. Opiskelijat saavat myös konkreettisia välineitä luovaan ajatteluun ja työskentelyyn ja niitä tukevan organisaatio-ja kehittämiskulttuurin rakentamiseen.
Innovaatioverkostot ja tuotekehitys - teemoissa liiketoiminnan uudistamista ja innovaatiotoimintaa tarkastellaan yksilön ja yhdessä tekemisen näkökulmista ja perehdytään eri tyyppisiin innovaatioverkostoihin sekä niiden orkestrointiin. Mitä muotoja organisaatioiden välinen innovaatiotoiminta hakee? Voiko noita verkostoja johtaa? Jos voi, miten?
Tuotekehitysteeman sisältö rakentuu tuotekehitystoiminnan ja sen johtamisen ympärille. Siinä tuotekehitystä tarkastellaan prosessina ja käydään läpi tuotekehtyksen menetelmiä eri aloilla. Sisältöön kuuluu myös yksittäisen tuotteen kehittäminen suhteessa platform -kehitykseen sekä T&K -toiminnan suhde tuotekehitykseen.
Kouluttajat
Kurssin sisällöstä vastaa professori Satu Nätti Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta ja muina asiantuntijoina toimivat mm. professori Saila Saraniemi Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta, dosentti FT Marja Toivonen ja professori Harri Haapasalo Oulun yliopistosta.
Kurssin suoritustapa
Kurssiin kuuluu kaksi seminaaria (yhteensä 5 päivää)
- Palvelut, palveluinnovaatiot ja luovuus
- Innovaatioverkostot ja tuotekehitys
sekä kirjallinen oppimistehtävä.
Kurssi kuuluu pakollisena EMBA-koulutuksiin.
Opiskelijat perehtyvät kustannuslaskelmien hyödyntämiseen päätöksenteossa sekä pohtivat kustannushallinnan merkitystä yrityksen liiketoiminnan kannattavuuden kehittämisessä. Kurssilla käsitellään kannattavuusnäkökulmasta myös asiakkaiden ja prosessien strategisia menestystekijöitä, kustannusten ja kannattavuuden mittaamista sekä näiden tietojen hyödyntämistä.
Hyvän hallintotavan (Corporate governance) sisällön oppimistavoitteena on ymmärtää hyvän hallintotavan merkitys yrityksen taloudelliselle menestymiselle. Koulutuksessa perehdytään yrityksen omistajuuden ja johtamisen eriytymisen tuomiin haasteisiin, hallintomekanismeihin kuten hallituksen ja tilintarkastajien rooliin ja työskentelytapoihin, palkitsemisjärjestelmiin sekä esimerkkeihin hallintomekanismien epäonnistumisesta. Koulutus sisältää katsauksen hyvän hallintotavan lähtökohtiin, tutkimustuloksia ja käytännön sovelluksia.
Rahoitus ja investoinnit sisällön oppimistavoitteena on ymmärtää omistaja-arvon luominen yrityksen johdon tavoitteena, osata analysoida yrityksen arvonluontikykyä ja tuntea osakesijoittamisen periaatteet, sekä oppia arvioimaan investointeja strategiaan pohjautuvina liiketoiminnan arvoa lisäävinä projekteina. Lisäksi tavoitteena on hankkia työkaluja investointipäätöksien tueksi. Koulutuksessa perehdytään tilinpäätöstietojen käyttöön yrityksen kannattavuuden, pääomarakenteen ja maksuvalmiuden analysoinnissa ja niiden soveltamiseen, sekä investointeihin yrityksen arvoa lisäävinä projekteina sekä tutustutaan investointilaskelmien käyttöön investointipäätösten apuna.
Kurssin suoritettuaan opiskelija on kehittänyt talouden johtamis-, suunnittelu- ja valvontaosaamistaan, yrityksen taloudellisen informaation analysointikykyään sekä investointi- ja rahoitusstrategista osaamistaan.
Kouluttajat
Kurssin sisällöstä vastaa professori Satu Nätti Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta ja muina asiantuntijoina toimivat professori Janne Järvinen, professori Juha-Pekka Kallunki ja professori Petri Sahlström.
Kurssin suoritustapa
Kurssiin kuuluu kaksi seminaaria (yhteensä 5 päivää)
- Kustannuslaskenta ja kannattavuuden hallinta
- Corporate governance, rahoitus ja investoinnit
sekä kirjallinen oppimistehtävä.
Kurssi kuuluu pakollisena EMBA-koulutuksiin.